Drie potentiële scenario’s voor de Amerikaanse economie en de goudprijs in 2024

De stijging van goud boven de $2.000 in de laatste paar weken van 2023 zou een nog grotere stap in 2024 kunnen inluiden, volgens het laatste rapport van de World Gold Council (WGC).

In hun vooruitzichten voor 2024 zeiden de WGC-analisten dat ze drie potentiële scenario’s zien die de goudprijs volgend jaar zouden kunnen beïnvloeden. In een recent interview met Kitco News zei Joseph Cavatoni, Noord-Amerikaanse marktstrateeg bij de WGC, dat veel van wat er in goud gebeurt, zal worden aangestuurd door de Federal Reserve en haar potentiële renteverlagingen.

‘De goudmarkt houdt gewoon zijn adem in, wachtend op wat de Fed gaat doen’, zei Cavatoni.

In het eerste scenario maakt de Amerikaanse economie een zachte landing, waarbij een recessie wordt vermeden, maar de groei nog steeds beneden de trend zal liggen. De WGC merkte op dat dit scenario aansluit bij de huidige marktconsensus en enige tractie voor goud zal opleveren, waarbij de prijzen in hun huidige trendkanaal blijven.

Cavatoni zei dat als de economie het huidige tempo aanhoudt, de Fed de rente volgend jaar waarschijnlijk slechts twee keer zal verlagen.

Het tweede scenario is het potentieel voor een harde landing waarbij de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Dit zou een bullish omgeving voor goud zijn, omdat de Amerikaanse centrale bank gedwongen zou worden de rente agressief te verlagen om de economie te ondersteunen.

“Het marktrisico en de onzekerheid bij een harde landing zullen ervoor zorgen dat goud kan floreren”, aldus Cavatoni. “De toenemende complexiteit van geopolitieke risico’s en gebeurtenisrisico’s maakt het moeilijk om te zien hoe de VS een recessie zullen vermijden.”

Het derde scenario, dat als het meest onwaarschijnlijk wordt beschouwd, is een no-landing, omdat de Amerikaanse economie een solide boventrendmatige groei blijft vertonen. De WGC ziet echter slechts een kans van 10% dat de VS tot 2024 een boventrendmatige groei zal handhaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *