Vraag naar goud door de centrale banken heeft de markt volledig getransformeerd

Hoewel de Federal Reserve in het nieuwe jaar nog steeds een belangrijke motor voor de goudmarkt zal blijken te zijn, zijn de analisten van de World Gold Council van mening dat dit niet de enige factor is die de prijzen zal beïnvloeden. Terwijl de Federal Reserve het afgelopen jaar de rente agressief verhoogde in het snelste tempo in meer dan 40 jaar, slaagde goudmarkt er nog steeds in rond $2.000 stand te houden en zelfs een nieuwe recordprijs te laten noteren.

Het monetaire beleid van de Federal Reserve zal de toon op de markt blijven zetten; maar de geopolitieke onzekerheid in combinatie met de vraag van de centrale banken zal echter een belangrijke motor voor het edelmetaal blijven.

Sommige analisten zijn van mening dat de vraag naar goud door de centrale banken de markt volledig heeft getransformeerd, omdat veel landen hun reserves blijven diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar. Begin 2023 verwachtte de WGC een relatief gemiddelde vraag van de centrale banken, maar ze verwacht nu voor 2024 een bijna recordvraag, vergelijkbaar met de grote aankopen die in 2022 werden gedaan.

Blijkt bovendien dat de factoren die de vraag naar goud door de centrale banken aansturen de afgelopen maanden sterker zijn geworden.

“De vraag naar goud door de centrale banken is aan de vooravond van 2024 groter dan aan het begin van 2023”, zei hij.

Tegelijkertijd heeft de geopolitieke onzekerheid het risico op verstorende gebeurtenissen in 2024 vergroot, waardoor goud een aantrekkelijke veilige haven zal zijn.

“Beleggers besteden meer aandacht aan goud omdat ze in 2024 niet blind willen zijn”, zo horen we op de markt.

De WGC geeft geen officiële prijsdoelstellingen, maar ze verwacht toch dat de prijzen in 2024 nieuwe recordhoogten zullen bereiken.

“Er is genoeg opwaarts potentieel voor goud als we renteverlagingen zien”, aldus de organisatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *