Olieprijs onder druk, edelmetalen zijn weer terug van weggeweest

De goud- en zilverprijzen zijn weer stevig hoger in de nasleep van de FOMC-vergadering van de Fed. De FOMC-verklaring was verrassend gematigd over het Amerikaanse monetaire beleid, een factor die de markten voor edelmetalen scherp omhoog duwde. Goud futures voor februari stegen weer richting $2.050. Zilver voor maart steeg tot boven $24.

In de FOMC-verklaring staat dat de Amerikaanse economische groei is gematigd, maar dat de inflatie hoog blijft. De FOMC-functionarissen zien nu renteverlagingen in 2024, 2025 en 2026. De markt interpreteert de FOMC-verklaring als verrassend lankmoedig over het Amerikaanse monetaire beleid.

De Amerikaanse inflatiegegevens van eerder deze week, in de vorm van de consumentenprijs- en producentenprijsindexen voor november, kwamen dicht in de buurt van de marktverwachtingen en suggereren dat de Amerikaanse inflatie blijft afkoelen. De cijfers kalmeerden de markt enigszins, althans voorlopig, toen de Amerikaanse aandelenindices deze week nieuwe recordhoogtes bereikten te midden van een seizoensgebonden Santa Claus-rally.

De prijzen voor ruwe olie van Nymex zijn eveneens opnieuw gestegen en handelen nu rond $69,75 per vat, nadat ze in de loop van de week een dieptepunt in 5,5 maanden hadden bereikt. De dalende prijzen voor ruwe olie werpt een schaduw over een groot deel van de grondstoffensector. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie bedraagt momenteel iets meer dan 4%.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *