Gaan de olieprijzen weer naar nul? (Saoedi-Arabië dreigt zijn geduld te verliezen)

Het geduld van Saoedi-Arabië met de OPEC+ kan opraken nu de olieprijs steeds verder wegzakt. Het land zou, net als voorheen, de productieverlagingen kunnen laten varen en zo de andere olieproducenten een lesje kunnen leren. Het belangrijkste doelwit zijn de Amerikaanse schalieolieproducenten uit het Perm-bekken. Maar het zou de Saoedi’s ook veel geld kosten om de olieprijs op te krikken, zelfs als zij degenen zijn die zich een dergelijke stap zouden kunnen veroorloven. Herinneringen aan 2020 zijn momenteel niet ver weg meer, dat was het jaar dat de olieprijzen naar bijna nul daalden.

We zijn momenteel niet ver verwijderd van een terugval onder het niveau van $ 70 per vat, wat een cruciaal niveau is. Indien deze steun wordt doorbroken, mogelijk door een verder dalende vraag, zouden de prijsdalingen kunnen versnellen. Recente commentaren uit Riyadh onderstrepen het besef van deze kwetsbare situatie.

Ondertussen stelt Citi dat de OPEC+ ervoor moet zorgen dat het lagere aanbod in 2024 onveranderd moet blijven, want van een evenwicht op de oliemarkt is nog geen sprake. Er wordt zelfs een olieoverschot van 600 miljoen vaten verwacht, omdat de vraag verder zou kunnen afnemen naarmate de wereldeconomie vertraagt. De joker in het kaartspel is mogelijk China en zijn stimuleringsplannen.

Kortom: er staat de komende weken en maanden veel op het spel voor de OPEC+. Voor Saoedi-Arabië maakt de situatie op de markt het verschil wat betreft de verdere uitrol en financiering van hun Visie 2030 strategie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *