Het is nog te vroeg om de inflatie in de VS dood en begraven te verklaren (en dus om te snel een renteverlaging te verwachten)

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in november onverwacht, dit omdat een daling van de benzinekosten werd gecompenseerd door en stijging van de huurprijzen. Dit leverde extra bewijs op dat het onwaarschijnlijk is dat de Federal Reserve begin volgend jaar over zou gaan tot renteverlagingen.

Uit het rapport van het Ministerie van Arbeid van dinsdag bleek ook dat de prijzen voor occasie auto’s en vrachtwagens vorige maand herstelden na vijf opeenvolgende maandelijkse dalingen, waardoor de onderliggende inflatie werd gestimuleerd. Amerikanen betaalden ook meer voor gezondheidszorg en autoverzekeringen.

De iets stevigere inflatiecijfers volgden in de nasleep van gegevens van afgelopen vrijdag waaruit bleek dat de banengroei in november versnelde en dat het werkloosheidscijfer daalde naar 3,7%, vergeleken met een hoogste punt in twee jaar van 3,9% in oktober.

“De aanhoudende druk op de huizenprijzen en hun buitensporige invloed op de inflatie vertellen ons waarom oproepen tot een vroegtijdige en snelle versoepeling van het monetair beleid van de Fed met de nodige voorzichtigheid moet worden bekeken”, zegt Kurt Rankin, senior econoom bij PNC Financial in Pittsburgh. Pennsylvania.

‘De Fed zal de rente niet verlagen totdat de drijvende krachten achter de inflatie goed en wel zijn getemd.’

De consumentenprijsindex (CPI) steeg vorige maand met 0,1%, na in oktober onveranderd te zijn gebleven, aldus het Bureau of Labor Statistics van het Labor Department. De benzineprijzen daalden met 6,0%, na een daling van 5,0% in de voorgaande maand. Maar aardgas kostte meer, net als elektriciteit.

De voedselprijzen stegen met 0,2%, na een stijging van 0,3% in oktober. De prijzen voor levensmiddelen in de supermarkt stegen met 0,1% als gevolg van de stijging van de kosten van granen en bakkerijproducten, maar ook van groenten en fruit. Vlees, vis en eieren kosten echter minder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *