Diamantsector nog steeds in rep en roer, maar handel in diamanten komt stilaan weer op gang

De twee grootste diamantmijnen ter wereld verkopen weer stenen nadat de industrie de leveringen vrijwel had stopgezet in een wanhopige poging om een ineenstorting van de prijzen te voorkomen.

De prijsval op de diamantmarkt dit jaar, die werd veroorzaakt door de stijgende voorraden bij de producenten, dwong de sector radicale stappen te ondernemen om de markt te ondersteunen. Het Russische Alrosa PJSC stopte in september alle verkopen gedurende twee maanden. Ze werden gevolgd door kopers van diamanten in India – het wereldwijde dominante snij- en handelscentrum – die vrijwillig de import verboden. De Beers stond zijn klanten toe alle edelstenen te weigeren waarvoor ze voordien een contract hadden gesloten.

Er zijn nu tekenen dat de markt opnieuw begint aan te trekken. Alrosa begon eind november opnieuw met de verkoop van ruwe diamanten, wat volgens mensen die de markt goed kennen het bedrijf ruim 100 miljoen dollar opleverde. De Beers, die begin december zijn laatste verkoop van het jaar hield, verkocht voor een vergelijkbaar bedrag. Het bedrijf voegde er wel aan toe dat de kopers vroegen om niet geïdentificeerd te worden omdat de details privé zijn.

Sinds het begin van de pandemie is de sector in rep en roer. Het was een van de grote winnaars toen het thuiszittende winkelend publiek zich tot diamanten juwelen en andere luxe aankopen wendde. Maar de vraag nam snel af toen de economieën weer opengingen, waardoor velen in de handel overtollige partijen met verlies van de hand deden. Bleek dat ze daarvoor te veel hadden betaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *