‘Iron Beam’-lasersysteem kan de oorlog in het Midden-Oosten in een heel nieuwe fase brengen

Als het afvuren van een raket op Israël $20.000 kost en het onderscheppen van die raket Israël $100.000 kost, is de rekening snel gemaakt. Maar wat zou er gebeuren als Israëls nieuwe ‘Iron Beam’-lasersysteem die raket zou kunnen onderscheppen voor 2 dollar per schot?

De media rapporteerden al in 2022 over Israëls ontwikkeling van een op de grond gebaseerd laserverdedigingssysteem genaamd ‘Iron Beam’, dat toenmalig premier Naftali Bennett ‘een game-changer’ noemde die de vijand ‘faillissement’ zou kunnen geven.

Nu wordt gemeld dat het systeem – dat al 15 jaar in ontwikkeling is bij Rafael Advanced Defense Systems en oorspronkelijk gepland was voor een uitrol in 2025 – sneller zal worden ingezet als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas. in 2024 in gebruik worden genomen.

Naar verluidt hebben meer dan honderd Rafael-ingenieurs aan dit project gewerkt, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste technologische uitdagingen waarmee de Israëlische defensie-industrie ooit is geconfronteerd, om een snel en effectief onderscheppingssysteem te creëren, met onuitputtelijke en vrijwel gratis munitie.

Recente tests van Iron Beam in de Negev hebben veelbelovende resultaten opgeleverd, waarbij het systeem met succes verschillende bedreigingen vanuit de lucht onderschepte. Het hart van het systeem is een elektrische laserpointer, die een krachtige laserstraal kan richten en uitzenden, onzichtbaar voor het blote oog.

Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober zijn ruim 10.000 projectielen op Israël afgevuurd, waaronder 3.000 in de eerste uren van het conflict. Rafael en het Israëlische Ministerie van Defensie hebben de huidige situatie beschouwd als een kans om de Iron Beam onder reële gevechtsomstandigheden te testen.

In een gesprek met Calcalist besprak een van Rafael’s managers de hoge verwachtingen van het systeem en zei: “Ons doel is een staat te bereiken waarin de vijand zich totaal machteloos voelt. Hij moet begrijpen dat onze laserpointers, ingezet waar nodig, al zijn projectielen zal aanvallen en vernietigen, vrijwel onmiddellijk nadat ze zijn gelanceerd, lang voordat ze Israëlisch grondgebied bereiken of iemand anders bedreigen. In een dergelijk scenario zou het activeren van waarschuwingssirenes zelfs overbodig kunnen worden.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *