Zal goud in 2024 blijven schitteren?

De vooruitzichten voor 2024 van de World Gold Council gaan uit van slechts een kleine kans op een prijsdaling voor de goudprijs in de loop van het nieuwe jaar.

De goudprijs bereikte op 1 december 2023 een recordhoogte en is de afgelopen acht weken op één na allemaal gestegen.

De vooruitzichten van de World Gold Council voor 2024 voorzien slechts een kans van 5% tot 10% op een economisch scenario dat een neerwaartse druk op de goudprijzen zou uitoefenen.

Omgekeerd zou een zachte of een harde economische landing de goudprijzen ondersteunen, voorspelt de World Gold Council, waarbij het laatste scenario de goudprijs mogelijk “aanzienlijk hoger” zou kunnen duwen.

De mondiale goudprijs heeft deze maand recordhoogten bereikt, waardoor een eindejaarsrally werd voortgezet die zou kunnen voortduren als de Amerikaanse economie vertraagt zoals verwacht, aldus de World Gold Council in een rapport.

In zijn vooruitzichten voor 2024 schetste de marktontwikkelingsgroep voor de mondiale goudindustrie mogelijke scenario’s voor de wereldeconomie in het komende jaar. De meest waarschijnlijke uitkomsten – een zachte economische landing of een recessie – zouden elk een stijging van de goudprijs ondersteunen.

Ongeacht wat juist blijkt te zijn, zou onzekerheid in de tussentijd de vraag naar goud moeten ondersteunen. Dat geldt met name te midden van de toegenomen mondiale spanningen nu er verkiezingen in de VS en andere leidende economieën opdoemen, en nu beleggers mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve overwegen.

“Dit zou veel investeerders moeten aanmoedigen om effectieve hedges, zoals goud, in hun portefeuilles te houden”, aldus de raad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *