Rusland verkoopt Oeralolie aan India voor $20 boven de prijslimiet (en het westen kijkt machteloos toe)

Het krappere mondiale aanbod van ruwe olie en de stijgende internationale prijzen hebben de prijs waartegen Russische ruwe olie aan India wordt verkocht, verhoogd met ongeveer $ 20 per vat boven het prijsplafond van de G7 van $ 60, zo hebben handelaren tegen Reuters gezegd.

Het Russische vlaggenschip voor ruwe olie, de Oeral, wordt nu verkocht aan India, een van de grootste afnemers van Moskou, voor bijna $ 80 per vat, of ongeveer 30% boven het prijsplafond dat door de G7 en de EU is vastgesteld als Russische ruwe olie naar derde landen daarbuiten wordt verscheept. Daarvoor moet gebruik worden gemaakt van westerse verzekeringen en financiering.

Gegevens van handelaren en berekeningen van Reuters geven aan dat de ladingen Oeral olie die in januari vanuit de westelijke havens van Rusland aan de Oostzee  worden geladen, vanaf gisteren verhandeld werden aan bijna $ 80 per vat. Deze vaten zijn bestemd voor Indiase raffinaderijen.

Het krapper wordende mondiale aanbod, vooral ruwe olie uit het Midden-Oosten, die hoge dieselopbrengsten hebben, heeft de Russische Oeral aantrekkelijker gemaakt, vanwege de korting waarmee de Russische kwaliteiten worden verhandeld ten opzichte van de internationale benchmark Brent.

In India, waar diesel qua verbruik de belangrijkste brandstof is, is er veel vraag naar Ural olie, ondanks dat deze veel duurder is vergeleken met de tweede helft van vorig jaar.

Maar andere vergelijkbare kwaliteiten zijn, als ze al beschikbaar zijn, nog veel duurder dan Ural.

“De prijzen voor Oeral zijn weer aan het stijgen. Alternatieven zijn veel duurder en niet gemakkelijk verkrijgbaar”, vertelde een handelaar met kennis van de Russische oliemarkt aan Reuters.

De prijs van de Oeral overschreed in juli 2023 het prijsplafond van de G7 en ligt sindsdien gemiddeld ruim boven het plafond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *