Een nieuw tijdperk voor het goud is aangebroken: geschatte mondiale officiële goudbezit bereikt recordhoogte

De schattingen van de mondiale officiële goudreserves bedroegen 38.764 ton in het derde kwartaal van 2023, waarmee het vorige record uit 1965 werd verbroken. Het nieuwe hoogtepunt bevestigt dat een nieuw tijdperk voor het  goud is aangebroken. Centrale banken zullen goud blijven accumuleren en de rol van het gele metaal in het internationale monetaire systeem zal toenemen, ten koste van de Amerikaanse dollar.

Het nieuwe record in de mondiale goudreserves weerspiegelt de wens van centrale banken over de hele wereld om te diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar, met zijn steeds duidelijker tegenpartijrisico’s.

Analisten maken veel gebruik van de berekening van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor de totale officiële cijfers over het goudbezit, maar wat meestal over het hoofd wordt gezien is dat dit getal een schatting van het fonds is en zeker niet meer dan dat. Niet elke centrale bank is transparant over haar goudvoorraden en dat vertroebelt het beeld.

De Chinese centrale bank (PBoC) rapporteert over 2.113 ton te beschikken, terwijl het in de goudsector een publiek geheim is dat de PBoC veel meer bezit dan dat – ongeveer 5.000 ton, volgens de meeste analisten. Een ander voorbeeld is dat de centrale bank van Syrië in 2011 stopte met het rapporteren van haar goudvoorraden. Voor de berekening van de mondiale goudvoorraden neemt het IMF het laatst bekende datapunt over, ervan uitgaande dat Syrië nog steeds 26 ton bezit. Ook dit land beschikt waarschijnlijk over veel meer goud.

Niet-gerapporteerde aankopen door andere centrale banken dan de PBoC moeqten worden toegevoegd, gemeten aan de hand van het verschil tussen de geschatte totale aankopen van de World Gold Council op basis van veldonderzoek en gerapporteerde veranderingen door alle centrale banken samen.

Bekende reserves van staatsinvesteringsfondsen zijn inbegrepen in de alternatieve berekening.

Er wordt ook goud toegevoegd dat eigendom is van internationale financiële intuïties zoals de Europese Centrale Bank en de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie.

Swaps op de balansen van de Turkse centrale bank en de Bank for International Settlements (BIS) worden hiervan afgetrokken.

Op basis van deze methodologie bereikten de officiële goudvoorraden in de wereld in juni 2023 38.764 ton, wat ongeveer 400 ton meer is dan het eerdere record van 38.347 ton in 1965.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *