Amerikaanse inflatiecijfers duwen goudprijs naar omlaag

Op dinsdag meldde het Bureau of Labor Statistics dat de Consumentenprijsindex (CPI) in januari met 0,3% steeg, na een stijging van 0,2% in december. De inflatiecijfers waren hoger dan verwacht, waarbij consensusverwachtingen uitgingen van een stijging van 0,2%.

Tegelijkertijd steeg de kerninflatie in de afgelopen 12 maanden eveneens meer dan verwacht, met een stijging van 3,1%. Volgens consensusramingen hadden economen gerekend op een jaarlijkse stijging van 2,9%.

De inflatiedata hebben invloed op goud, aangezien de prijzen in negatief terrein zijn beland als reactie op de sterkere inflatiedata

Samen met de sterkere kerninflatie merkt het rapport op dat hogere consumentenprijzen verankerd blijven in de bredere economie, aangezien de kern-CPI, die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, vorige maand met 0,4% steeg.

De kerninflatie blijkt redelijk hardnekkig te zijn, met een stijging van 3,9% in de afgelopen 12 maanden, onveranderd ten opzichte van het cijfer van december. Echter, de jaarlijkse kerninflatie blijft warmer dan verwacht, omdat economen rekenden op een stijging van 3,7%.

De recente inflatiedata hebben invloed op de goudprijs, aangezien de Amerikaanse dollar hernieuwde koopmomentum ziet. Hogere consumentenprijzen zorgen er ook voor dat de markten hun verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve verder bijstellen. Een renteverlaging in maart is nu praktisch uit de markt geprijsd. Tegelijkertijd tonen gegevens van de CME FedWatch Tool aan dat de markten een kans van 32% zien op versoepeling in mei, aanzienlijk lager dan maandag, toen de markten een kans van 52% op een verlaging zagen.

Veel analisten van grondstoffen hebben opgemerkt dat goud moeite zal blijven hebben totdat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de Federal Reserve klaar is om de rente te verlagen en een nieuwe versoepelingscyclus in te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *