Zijn kleine kernreactoren het antwoord op de energiecrisis? (Microsoft duikt op in de nucleaire arena)

Microsoft zinspeelt op zijn nucleaire plannen door een jobadvertentie te plaatsen voor een “Principal Program Manager Nuclear Technology”, dit om de integratie van SMR’s in zijn activiteiten te onderzoeken.

Kleine kernreactoren of SMR’s bieden een snelle inzet, lagere kosten en verbeterde veiligheidsvoorzieningen, met meer dan 80 ontwerpen die wereldwijd worden ontwikkeld.

Uitdagingen zoals het verkrijgen van de noodzakelijke grondstoffen voor de ontwikkeling van de SMR’s, vooral uit politiek complexe regio’s, kunnen de commerciële uitrol ervan vertragen.

Microsoft zou de eerste van een aantal bedrijven kunnen zijn die zich voorbereiden op het gebruik van kleine kernreactortechnologie vanwege het hoge energieverbruik, naarmate AI en andere technologieën op grotere schaal worden gebruikt.

Er is veel enthousiasme over het potentieel van SMR’s, die sneller en tegen veel lagere kosten kunnen worden gebouwd dan een traditionele kernreactor. Vorige maand plaatste Microsoft een vacature voor een ‘Principal Program Manager Nuclear Technology’, waaruit bleek dat Microsoft geïnteresseerd is in het gebruik van SMR’s in de toekomst, ter ondersteuning van zijn energie-intensieve activiteiten. Naarmate bedrijven een breed scala aan digitale technologieën gaan gebruiken in hun dagelijkse activiteiten, kan hun energieverbruik aanzienlijk toenemen, waardoor het gebruik van koolstofarme kernenergie steeds aantrekkelijker wordt.

SMR’s zijn geavanceerde kernreactoren met een vermogen van maximaal 300 MW(e) per eenheid, wat overeenkomt met ongeveer een derde van de opwekkingscapaciteit van een traditionele kernreactor. SMR’s zijn veel kleiner dan traditionele reactoren en modulair, waardoor ze eenvoudiger in fabrieken kunnen worden geassembleerd en naar de gewenste locatie kunnen worden getransporteerd. Door hun kleinere omvang is het mogelijk om een SMR te plaatsen op locaties die niet geschikt zijn voor grotere reactoren. Ze zijn ook aanzienlijk goedkoper en sneller te bouwen dan conventionele kernreactoren en kunnen stapsgewijs worden gebouwd om aan de groeiende energievraag van een locatie te voldoen.

Er worden grote veiligheidsmarges ingebouwd bij de productie van SMR, wat betekent dat de kans op onveilige vrijgave van radioactiviteit in het milieu aanzienlijk wordt verminderd. Deze systemen kunnen bij een storing automatisch, zonder menselijke tussenkomst, worden uitgeschakeld. Momenteel zijn er wereldwijd ruim 80 commerciële SMR-ontwerpen in ontwikkeling, gericht op het beantwoorden aan een reeks behoeften. Hoewel bedrijven nog steeds huiverig zijn om in RBE’s te investeren, omdat hun economische concurrentievermogen bij gebruik nog moet worden bewezen. Naarmate energiebedrijven binnen de komende tien jaar RBE’s gaan uitrollen, zal er een beter inzicht komen in de toepasbaarheid ervan en de daarmee gepaard gaande kosten.

Ondanks dat het zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, lijkt Microsoft een van de eerste bedrijven te zijn die interesse toont in SMR’s. Naarmate bedrijven doorgaan met het digitaliseren van hun activiteiten en het uitvoeren van hoogenergetische activiteiten, zullen ze steeds meer energie nodig hebben om hun activiteiten aan te drijven. AI-onderzoekers suggereren bijvoorbeeld dat het trainen van een ‘diep leermodel voor één grote taal’, zoals OpenAI’s GPT-4, ongeveer 300 ton CO2 creëert.

De gemiddelde mens is verantwoordelijk voor de uitstoot van ongeveer 5 ton CO2 per jaar, wat aantoont hoe belangrijk dit is.

Microsoft lijkt nu een routekaart op te stellen voor het gebruik van SMR’s om zijn energiebehoeften aan te vullen.

Het is niet de eerste keer dat de technologiegigant interesse toont in kernenergie. In mei tekende Microsoft een stroomafnameovereenkomst met Helion, een kernfusiestartup, om er vanaf 2028 elektriciteit van te kopen. En Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is voorzitter van de raad van bestuur van Terrapower, een bedrijf dat momenteel bezig met het ontwikkelen van SMR-technologie. Hoewel er geen suggestie is dat Terrapower Microsoft van kernreactoren zal voorzien.

Microsoft toont al vroeg interesse in het integreren van kernenergie in operaties. Maar naarmate meer bedrijven energie-intensieve technologieën gebruiken, zullen ze enorme hoeveelheden energie nodig hebben om hun activiteiten aan te drijven. Ondertussen oefenen regeringen over de hele wereld steeds meer druk uit op bedrijven om hun activiteiten koolstofvrij te maken, waarbij sommigen CO2-belastingen invoeren en anderen het gebruik van schone energiebronnen aanmoedigen door middel van financiële prikkels. Het kan jaren duren voordat hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, zich ontwikkelen, en het verwerven van een stabiele schone energiebron betekent ook investeren in batterij technologie. Naarmate het gebruik van SMR’s echter steeds gebruikelijker wordt, zullen hun snelle productietijd en kleine landvoetafdruk waarschijnlijk aantrekkelijk zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar alternatieve schone energiebronnen.

Ondanks het optimisme rond de SMR-technologie is een commerciële uitrol waarschijnlijk nog ver weg vanwege de recente moeilijkheden bij het verkrijgen van de grondstoffen die nodig zijn om deze reactoren te ontwikkelen. Veel SMR’s die momenteel in productie zijn, zullen op uranium draaien met een verrijking van wel 15 tot 19,75 procent, bekend als high-assay laagverrijkt uranium (HALEU). Dit is momenteel echter alleen commercieel verkrijgbaar vanuit Rusland, waarmee veel regeringen en particuliere bedrijven de banden hebben verbroken na de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar. Chris Levesque, de CEO van TerraPower, legde uit: “Het is duidelijk geworden dat binnenlandse en aanverwante HALEU-productieopties niet op tijd de commerciële capaciteit zullen bereiken om te voldoen aan de voorgestelde ingebruiknamedatum van 2028 voor de Natrium-demonstratiefabriek.”

De populariteit van SMR-technologie is toegenomen, dankzij de kleine omvang en het relatief goedkope en snelle productiepotentieel. Hoewel de commerciële uitrol van SMR’s nog ver weg is, zou het de enorme hoeveelheden koolstofarme energie kunnen leveren die nodig zijn om aan de groeiende elektriciteitsbehoeften van de wereld te voldoen. En technologiebedrijven, zoals Microsoft, zullen waarschijnlijk tot de eersten behoren die in SMR-technologie investeren, omdat ze willen voldoen aan hun toenemende computerbehoeften en tegelijkertijd hun activiteiten koolstofvrij willen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *