Het Amerikaanse BBP “groeide” met $334 miljard in het vierde kwartaal, maar die groei kostte $834 miljard aan schuld

Het Bureau of Economic Analysis van Biden heeft onlangs de eerste herziening van het BBP over het vierde kwartaal van 2023 vrijgegeven, een cijfer dat volledig irrelevant is omdat het kijkt naar de staat van de Amerikaanse economie meer dan 2 maanden geleden, aangezien de kalender nu slechts enkele weken verwijderd is van het begin van het tweede kwartaal van 2024… en bitcoin steeg boven de $60.000, nu minder dan $10.000 verwijderd van een recordhoogte. Hoewel het misschien niet onmiddellijk duidelijk is, zijn de twee gebeurtenissen met elkaar verbonden. Dit verdient een woordje uitleg.

Ten eerste meldde de regering-Biden dat het BBP in het vierde kwartaal met 3,2% steeg, een bescheiden daling ten opzichte van de 3,3% die een maand geleden in de eerste schatting werd gemeld en onder de consensus van 3,3%.

Terwijl we dit al weten, meldde het BEA dat de stijging in het vierde kwartaal voornamelijk te danken was aan stijgingen van de consumptie, export en uitgaven van staat en lokale overheden. Import, die een aftrekpost is bij de berekening van het BBP, nam toe.

De stijging van de consumptie weerspiegelde stijgingen in zowel diensten als goederen. Binnen de diensten waren de belangrijkste bijdragers de gezondheidszorg, voedseldiensten en accommodaties, en andere diensten (met name internationaal reizen). Binnen de goederen waren de belangrijkste bijdragers aan de stijging andere niet-duurzame goederen (met name farmaceutische producten) en recreatieve goederen en voertuigen.

De stijging van de export weerspiegelde stijgingen in zowel goederen (met name petroleum) als diensten (met name financiële diensten).

De stijging van de uitgaven van staat en lokale overheden weerspiegelde stijgingen zowel in investeringen (met name structuren) als consumptie-uitgaven (met name beloning van werknemers).

Bij vergelijking van de eerste schatting met de tweede, vinden we verschillende opmerkelijke items, waarvan de eerste is dat de persoonlijke consumptie eigenlijk meer steeg dan verwacht, met een groei van 3,0% QoQ geannualiseerd (tegenover 2,8% in de eerste schatting), en een bijdrage van 2,0% aan het BBP van 3,21%, tegenover 1,91% in de oorspronkelijke schatting. Een andere stijging werd gezien in vaste investeringen, die 0,43% bijdroegen aan de eindstand, tegenover de oorspronkelijk geschatte 0,31%; tot slot zag ook de overheid haar bijdrage verhoogd, met een stijging naar 0,73%, of ongeveer een kwart, van het uiteindelijke BBP. Deze verbeteringen werden tenietgedaan door een opmerkelijke daling van de verandering in particuliere voorraden, die daalden van een toevoeging van 0,07% naar een aftrek van -0,27%.

Oké, niets van dit alles doet er toe: de cijfers worden volgende maand opnieuw herzien, maar tegen die tijd zal alles waar de markten om geven niet zozeer het BBP van het eerste kwartaal zijn, maar eerder van het tweede kwartaal en daarna. Dus zeer verouderd.

Maar wat heeft dat te maken met de piek in bitcoin?

Welnu, een nadere blik op de gegevens onthulde iets verbazingwekkends: een snelle blik op de toename van het nominale BBP, dat steeg van $27,61 biljoen in het derde kwartaal naar $27,94 biljoen in het vierde kwartaal, laat zien dat de Amerikaanse economie met ongeveer $334,5 miljard is gegroeid in absolute nominale dollartermen.

Maar waar kwam deze groei vandaan? Uit schuld natuurlijk, en veel ervan. Voor het antwoord op hoeveel schuld gaan we naar de Debt to the Penny-website van het Amerikaanse ministerie van Financiën, waar we vinden dat de schuld op 30 september 2023 $33.167.334.044.723,16 was en de schuld op 31 december 2023 $34.001.493.655.565,48 was.

Met andere woorden, het kostte $834,2 miljard aan schuld in het derde kwartaal om de Amerikaanse economie met $334,5 miljard te laten groeien, of precies $2,5 aan schuld voor elke $1 aan BBP-“groei”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *