De inflatie is uit de fles en zal er maar moeilijk terug in te krijgen zijn

Voorafgaand aan de CPI-cijfers van vorige week was de markt ervan overtuigd dat de inflatie in de VS zou afnemen. Zelfs als dit waar zou zijn geweest, waren renteverlagingen volgens Peter Schiff nog steeds geen goed idee:

“Het gangbare idee in de media is dat de Fed de inflatieoorlog heeft gewonnen. Dat de renteverhogingen hun vruchten hebben afgeworpen. Dat de inflatie weer in de fles zit. Natuurlijk is het nog niet helemaal 2%, zo blijkt uit de cijfers. Het is iets meer dan 3%, maar we zijn van 9% naar 3% gegaan, dus we zijn er bijna. … De Fed zou de rente aanzienlijk kunnen verlagen, want we hebben geen rentetarieven van 5% meer nodig.’ … Dat idee wordt zeer breed gedragen, maar is compleet fout! Ten eerste, zelfs als de inflatie zou dalen tot 2%, zouden aanzienlijke renteverlagingen niet gerechtvaardigd zijn omdat je een positief rentetarief moet hebben.”

Vorige week waren de CPI-cijfers ongeveer hetzelfde als die van vorige maand. Hoewel het kern-CPI-cijfer, exclusief voedsel en energie, gelijk bleef, steeg de jaar-op-jaar hoofdmetriek van 3,1% naar 3,2%. Dit is niet wat je zou verwachten als de inflatie afnam tot het doel van de Fed van 2%:

“Dit is meer bewijs dat iedereen die denkt dat de inflatie naar 2% gaat, zijn kop in het zand steekt. … Iedereen verwacht dat de Fed de rente kan verlagen omdat iedereen verwacht dat de inflatie dood en begraven is, maar wanneer mensen zich realiseren dat ze niet dood is – de inflatie is levend en sterker dan ooit tevoren – moeten al deze transacties worden teruggedraaid en al de mensen die goud hebben verkocht omdat ze dachten dat er geen inflatie was, moeten het omdraaien en kopen.”, aldus nog Schiff. Hij is dus meer dan ooit koper van goud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *