Goudmarkt heeft het volste vertrouwen in de Fed

Goudbeleggers halen opgelucht adem en de markt ziet hernieuwde koopdynamiek nu de Federal Reserve aangeeft dat het nog steeds van plan is de rente dit jaar drie keer te verlagen. Vorige week woensdag kondigde de Federal Reserve, in een langverwachte stap, aan dat het zijn Fed Funds-rente ongewijzigd zou laten, in een bereik tussen 5,25% en 5,50%. De markten waren echter meer geïnteresseerd in de forward guidance van centrale banken en waar zij de rentetarieven aan het einde van het jaar zien. De bijgewerkte rentevoorspelling van de centrale bank, ook wel bekend als de “dot plot”, laat zien dat het comité verwacht dat de Fed Funds-rente aan het einde van het jaar op 4,6% zal liggen, onveranderd ten opzichte van december.

De goudmarkt is in reactie gestegen omdat de markten hun verwachtingen voor een renteverlaging in juni hebben opgetrokken. Volgens de CME FedWatch Tool zien de markten nu een kans van meer dan 60% op een verlaging in juni. Voorafgaand aan de Fed-meeting was dit een 50/50 kans. Hoewel de centrale bank blijft signaleren dat renteverlagingen zullen plaatsvinden, blijft ze terughoudend om exacte timing te geven. In de monetair beleidsverklaring klonk een zeer optimistische toon over de gezondheid van de economie. “Recente indicatoren suggereren dat de economische activiteit zich in een solide tempo heeft uitgebreid. De banengroei is sterk gebleven en de werkloosheid is laag gebleven. De inflatie is het afgelopen jaar afgenomen, maar blijft hoog,” aldus de centrale bank in haar monetair beleidsverklaring. Hoewel de inflatie blijft afnemen, is de centrale bank dus nog niet klaar om de rente te verlagen.

Hoewel de Amerikaanse centrale bank nog steeds van plan is om dit jaar de rente te verlagen, zou de komende versoepelingscyclus oppervlakkiger kunnen zijn dan de markten verwachten. De bijgewerkte projecties tonen aan dat de centrale bank verwacht dat de rentetarieven aan het einde van 2025 op 3,9% zullen liggen, iets hoger dan de 3,6% die in december werd gemeld. De rentetarieven worden verwacht eind 2026 rond 3,1% te liggen, tegenover de vorige voorspelling van 2,9%. Naast oppervlakkigere renteverlagingen is de Federal Reserve behoorlijk optimistisch geworden over de gezondheid van de Amerikaanse economie. In de bijgewerkte economische projecties verwacht de centrale bank dat de economie dit jaar met 2,1% zal groeien, aanzienlijk hoger dan de schatting van 1,4% in december. De economie wordt verwacht in het volgende jaar en in 2026 met 2,0% te groeien, tegenover de vorige schattingen van respectievelijk 1,8% en 1,9%.

De centrale bank verwacht ook dat de Amerikaanse arbeidsmarkt robuust zal blijven, waarbij de werkloosheid dit jaar stijgt naar 4,0%, vergeleken met de vorige schatting van 4,1%. De werkloosheid wordt verwacht volgend jaar stabiel te blijven, stijgend naar 4,1% en daarna terug te vallen naar 4,0% in 2026, onveranderd ten opzichte van de vorige schatting. Kijkend naar de inflatie, verwacht de centrale bank niet dat de kern-PCE-inflatie de 2% doelstelling zal halen tot 2026. De kerninflatie wordt verwacht dit jaar met 2,4% te stijgen, onveranderd ten opzichte van de voorspellingen van december. De inflatie wordt verwacht volgend jaar met 2,2% te stijgen, vergeleken met de voorspelling van 2,1% in december. De hoofdlijninflatie wordt dit jaar ook hoger verwacht en zal dan afnemen in 2025 en 2026. De centrale bank verwacht dat de inflatie dit jaar met 2,6% zal stijgen, vergeleken met de vorige schatting van 2,4%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *