Consolidatie goudprijs kan voorbode van nieuwe stijgingsfase zijn

De goudmarkt neemt momenteel misschien een beetje gas terug, maar als deze consolidatie enige indicatie is, heeft de markt nog steeds genoeg brandstof in de tank.

Het meest voorkomende commentaar dat we van analisten hebben gehoord, is dat goud en zilver nog maar net begonnen zijn aan hun opmars na het doorbreken van een jarenlang consolidatiepatroon. Een van de redenen waarom veel grondstoffenanalisten optimistisch zijn over deze doorbraak, is omdat deze grotendeels genegeerd is binnen de bredere markt.

Recordaankopen van goud door de centrale banken hebben de prijzen naar recordhoogtes gestuwd, maar tegelijkertijd blijven de posities in goudgedekte exchange-traded funds dicht bij meerjarige dieptepunten. Hernieuwde aankopen in de markt door deze fondsen zal de langetermijntrend van goud blijven ondersteunen.

Wat zal het kosten om deze trend bij de ETF’s om te keren? Ironisch genoeg, volgens veel analisten, lagere prijzen. Het gebruikelijke advies van de meeste analisten is geweest om de markt niet achterna te jagen, maar te kopen op dips, wat op zichzelf een probleem is geworden omdat goud tot nu toe een relatief beperkte retracement heeft gezien.

Afgelopen week hielden april-goud futures stevige steun boven $2.150 per ounce, wat het weerstandspunt was van de rally aan het einde van het jaar. Het eerste belangrijke retracementniveau om op te letten komt uit op $2.120, en het 50% retracementniveau ligt rond $2.100.

De goudmarkt hield stand vorige week, zelfs nu inflatie een hardnekkige bedreiging blijft, met zowel de Amerikaanse consumentenprijsindex als de producentenprijsindex voor februari die hoger uitkwamen dan verwacht.

De rally van goud naar $2.200 per ounce was grotendeels te danken aan de verwachtingen dat de Federal Reserve haar versoepelingscyclus in juni zou beginnen. De recente inflatiegegevens hebben echter twijfel gezaaid over het tijdstip van de renteverlaging door de centrale bank.

Naar het weekend toe zien de markten een kans van ongeveer 50/50 op een renteverlaging in juni. Dit is aanzienlijk lager vergeleken met vorige week, toen de markten een kans van 80% zagen op een renteverlaging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *