Chinese centrale bank is de grootste koper van goud en dat heeft zo zijn redenen (maar ook de andere centrale banken laten zich niet onbetuigd)

China is de belangrijkste drijfveer voor zowel de consumentenvraag als de centrale bankaankopen van goud, en het land is niet van plan om vaart te minderen. Onder de centrale banken was de People’s Bank of China de grootste koper van goud in 2023. De zwakke economie van China en de geplaagde vastgoedsector duwden ook meer investeerders naar de veilige haven, met een robuuste individuele goudbelegging, aldus de WGC.

Polen’s centrale bank was de op één na grootste nettoconsument van goud, waarbij het 130 ton goud opkocht in 2023. De uitdagingen van de Russisch-Oekraïense oorlog “vlak naast de deur” drijft de wens van Polen naar stabiliteit, zei CEO Randy Smallwood van Wheaton Precious Metals. De Poolse centrale bankgouverneur Adam Glapiński kondigde in 2021 plannen aan om 100 ton goud te kopen om de financiële veiligheid van het land te versterken, volgens lokale mediaberichten.

Singapore registreerde de op twee na hoogste nettogoudaankopen in 2023, gedreven door aankopen van de Monetary Authority of Singapore (MAS), die 76,51 ton kocht. Hoewel MAS de reden voor de investeringsbeslissing niet bekendmaakte, veronderstelde Fan dat centrale banken over de hele linie voorzichtig zijn geweest met de geopolitieke risico’s van het voortdurende conflict tussen Rusland en Oekraïne.”Ze hebben waarschijnlijk hun reserveallocaties aangepast aan hun visie op risico,” zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *