Het maakt niet uit wanneer de Fed de rente verlaagt, de rente gaat naar nul en goud gaat omhoog

Hoewel de monetaire beleidsstandpunten van de Federal Reserve de korte-termijnvolatiliteit van de goudprijs blijven domineren, zei een bekende marktstrateeg vorige week dat er veel belangrijkere lange termijn trends zijn waar beleggers op moeten letten. In een interview zei Keith Weiner, CEO van Monetary Metals, dat ongeacht wanneer de Amerikaanse centrale bank zijn versoepelingscyclus begint, de rentetarieven weer naar nul gaan, wat positief zal zijn voor goud. Hij legde uit dat het grootste probleem voor de economie is dat de rentetarieven hoger zijn dan het rendement op kapitaal.

Weiner merkte op dat de impact van hogere rentetarieven op commercieel vastgoed, waarbij de sector de afgelopen jaren biljoenen dollars aan waarde heeft verloren, slechts een voorgerecht is in wat hij ziet als een tien-gangen maaltijd. Hij legde uit dat er massale liquidaties zullen moeten plaatsvinden in alle sectoren van de economie als bedrijven zich aanpassen aan hogere kapitaalkosten. “De Federal Reserve zal de rentetarieven moeten omkeren en terug moeten brengen naar waar de rentetarieven niet zo ver boven het rendement op kapitaal liggen, en dat is in feite nul,” zei hij.

Momenteel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar restrictieve monetaire beleid de komende maanden zal handhaven; er zijn echter verwachtingen dat ze dit jaar drie renteverlagingen zal blijven aangeven, waarbij de versoepelingscyclus in juni begint. Met de rentetarieven die onvermijdelijk lager worden, zei Weiner dat hij bullish blijft voor goud door 2024. In zijn recent gepubliceerde outlook voor 2024 ziet hij de goudprijzen eindigen boven de $2.300 per ounce, waarbij zilver voorbij $26 per ounce gaat.Hij voegde echter toe dat prijsdoelen irrelevant zijn omdat de edelmetalen een lange termijn bullmarkt zijn ingegaan. Kijkend voorbij het Amerikaanse monetaire beleid, zei Weiner dat er significante lange termijn factoren zijn die hogere prijzen zullen ondersteunen.

Weiner zei dat een van de grootste factoren die goud ondersteunen, de trend van de-dollarisatie is. Hij voegde eraan toe dat deze trend veel groter is dan de geopolitieke lijnen getrokken tussen bondgenoten en tegenstanders.”Als we de ganse wereld in beschouwing nemen, zijn er veel landen die de Amerikaanse dollar liever kwijt dan rijk zijn. En dat is nog zacht uitgedrukkt,” zei hij. “Het is discutabel of hogere rentetarieven de inflatie verlagen. Maar het zet zeker de rest van de wereld onder druk. Landen die afhankelijk zijn van dollars hebben nu plotseling veel meer moeite om hun schulden af te lossen.”

In een groeiende multipolaire valutawereld zei Weiner dat goud de enige alternatief blijft voor de Amerikaanse dollar. Op detailhandelsniveau zei Weiner dat de wereldwijde goudmarkt goed ondersteund blijft doordat consumenten het edelmetaal kopen om hun vermogen en koopkracht te behouden nu de inflatie blijft stijgen. Een opleving van bullish speculatief momentum in de afgelopen maand dreef de goudprijzen naar recordhoogtes boven de $2.200 per ounce. Weiner zei echter dat de nauwkeurige maatstaf voor de kracht van de markt moet worden gemeten in de cashmarkt en het verschil tussen spot- en futuresprijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *