Ongeacht wie tot president wordt gekozen in de VS: verwacht meer schulden

Een artikel in de Washington Post verzekerde de lezers dat, ongeacht wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 wint, de Amerikanen kunnen rekenen op een enorme stijging van de nationale schuld als een gemeenschappelijke uitkomst.

Het artikel verwees naar een recent rapport van het Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB), waarin de schuldtoenames van zowel de Trump- als de Biden-administraties werden geanalyseerd.

Trump, de “Koning van de Schuld,” is nooit verlegen geweest over zijn liefde voor de geldpers. Deze liefde voor “gratis geld” bereikte nieuwe hoogten tijdens COVID-19, toen de Fed biljoenen drukte en de federale uitgaven met ongeveer 50% toenamen.

Het Ministerie van Financiën gaf cheques uit aan Amerikanen om hen te helpen de financiële gevolgen van de lockdowns en chaos, veroorzaakt door diezelfde hysterische en draconische pandemierespons van de overheid, te overleven.

Met Biden in functie is de nationale schuld ook toegenomen, zij het niet zo sterk. De “Fiscal Responsibility Act” die hij in 2023 tekende, werd geprezen omdat deze de schuld met $1,5 biljoen zou verminderen — maar, zoals gewoonlijk, kan de naam van een wet vaak het tegenovergestelde betekenen van het werkelijke effect.

De FRA stelde grenzen aan bepaalde uitgaven, maar verhoogde het schuldenplafond — het heeft geen kans om de VS daadwerkelijk op een financieel verantwoord pad te brengen. De Biden-administratie leende nog steeds meer dan $4 biljoen. Met een nationale schuld van nu meer dan $34 biljoen, en elke ongeveer 100 dagen een biljoen erbij, zijn deze ooit onvoorstelbare cijfers nu volledig genormaliseerd als alledaags.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *