Logo The House

Een meerderheid van de wereldwijde centrale banken verwacht dat goud belangrijker zal worden als strategische reserves en dat ten koste van de dollar

De meeste centrale banken verwachten nu dat goud een groter deel van hun reserves zal uitmaken, zo stelde de World Gold Council.

Ondertussen verwacht de helft van de centrale banken dat het aandeel van de Amerikaanse dollar in hun reserves verder zal afnemen.

Het onderzoek wijst erop dat de trend van de-dollarisering de komende jaren doorzet.

Een duidelijke meerderheid van centrale banken over de hele wereld ziet nu dat goud een prominentere reserve wordt, wat suggereert dat de de-dollariseringstrend zich de komende jaren zal voortzetten.

Volgens een onderzoek van de World Gold Council verwacht 62% van de banken dat goud de komende vijf jaar een groter aandeel zal hebben in de totale reserves, in vergelijking met vorig jaar (46%).

Ondertussen bleek uit het onderzoek dat de helft van de respondenten verwacht dat de dollar over vijf jaar nog maar 40% tot 50% van de reserves zal uitmaken.

Dat zou een daling betekenen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, toen de dollar nog 51% van de reserves uitmaakte en goud 15% van die reserves.

“De grondgedachte om de goudreserves te vergroten, komt daarom niet als een verrassing, aangezien ‘renteniveaus’, ‘inflatiezorgen’ en ‘geopolitieke risico’s’ net als vorig jaar de leidende factoren blijven bij de beslissingen van centrale bankiers over het beheer van reserves”, aldus WGC. schreef.

Centrale banken hebben op agressieve wijze goud gekocht, vooral nadat de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar leidde tot sancties tegen Moskou door de deviezenreserves van Rusland te bevriezen.

Dat heeft ertoe geleid dat meer landen proberen hun kwetsbaarheid voor de dollar te verminderen, waarbij goud nadrukkelijk opduikt als een topalternatief.

De trend heeft zich dit jaar voortgezet, aangezien in het eerste kwartaal de goudaankopen van de centrale banken met 176% waren gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Er is echter een verschil tussen de vooruitzichten van centrale banken in geavanceerde economieën en die van ontwikkelingslanden, waarbij de opkomende landen optimistischer zijn over de toekomstige rol van goud.

De centrale banken van die emerging markets zijn haantje de voorste wat betreft de verwachtingen voor een afname van de dollarreserve, terwijl veel geavanceerde economieën voorspellen dat de niveaus van de greenback ongewijzigd zullen blijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *