Voedingsprijzen in 2024 nog steeds de speelbal van sterk El Nino -weerpatroon

In april zouden boeren in Australië, ’s werelds nr. 2 tarwe-exporteur, hun toekomstige oogst moeten planten in droge bodems, na maanden van intense hitte.

Dit zal waarschijnlijk kopers, waaronder China en Indonesië, ertoe aanzetten om grotere hoeveelheden tarwe te zoeken van andere exporteurs in Noord -Amerika, Europa en de Zwarte Zee -regio.

“De (tarwe) leveringssituatie in het huidige gewasjaar 2023/24 zal waarschijnlijk verslechteren in vergelijking met vorig seizoen,” schreef Commerzbank in een rapport.

“Dit komt omdat de export uit belangrijke producentenlanden waarschijnlijk aanzienlijk lager zal zijn.”

Aan de andere kant zal naar verwachting in 2024 de Zuid -Amerikaanse maïs, tarwe- en sojabonenproductie verbeteren, hoewel onregelmatig weer in Brazilië enige twijfel veroorzaakt.

In Argentinië zal overvloedige regenval boven landbouwgebieden waarschijnlijk de productie van sojabonen, maïs en tarwe stimuleren in een van ’s werelds grootste graan exporterende landen.

Volgens Argentinië’s Rosario Grains Exchange (BCR) is 95% van de vroege geplante maïs en 75% van de sojabonen in uitstekend tot zeer goede omstandigheden geplant, dankzij de regen die sinds eind oktober in het hele land is gevallen.

Brazilië verwacht een output die een bijna recordhoogte in 2024 bereikt, hoewel de schattingen van de soja- en maïsproductie van het land de afgelopen weken zijn verminderd vanwege droog weer.

Wereldwijde palmolieproductie zal waarschijnlijk ook volgend jaar dalen als gevolg van droog El Nino-weer, ter ondersteuning van de prijzen voor kookolie die in 2023 meer dan 10% daalden.

“We zien meer opwaartse prijsrisico dan naar beneden”, zegt Cobank, een toonaangevende geldschieter voor de Amerikaanse landbouwsector.

“Wereldwijde korrel- en oliezaadvoorraden zijn krap door historische maatregelen, het noordelijk halfrond zal waarschijnlijk een sterk El Nino -weerpatroon hebben tijdens het groeiseizoen voor het eerst sinds 2015, de dollar zou zijn recente daling moeten voortzetten en de wereldwijde vraag zou moeten terugkeren naar zijn lange termijn groeitrend. “

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *