Wat doet de goud- en zilverprijs bewegen?

\"\"

Wat doet de prijzen van de edelmetalen bewegen? Wie het weet, mag het ons altijd komen zeggen. Maar er zijn verschillende theorieën ontplooid over wat de prijzen voor goud en zilver hoger dan wel lager duwt. Enkele van deze theorieën willen we onze lezers niet onthouden. De Quantity Theory probeert de hoeveelheid (of de verandering in de hoeveelheid) dollars die naar de markt vloeit te relateren aan prijsbewegingen op de grondstofmarkten.

Over het algemeen voorspelt deze theorie stijgende prijzen op basis van een grotere inflow van dollars (en natuurlijk ook andere valuta’s) naar de markten voor edelmetalen. Dat lijkt de meest logische uitleg, want in dit geval spelen uiteraard de wetten van vraag en aanbod. Die ook op andere markten (en uiteraard ook op de beurs) van doorslaggevend belang zijn. Probleem is echter dat de markten voor edelmetalen minder transparant zijn dan bijvoorbeeld de beurs.

Zo hebben andere theorieën de kans gekregen om voet aan de grond te krijgen. De Conspiracy School denkt dat er een schimmige kliek is, zeg maar een kartel dat de markt naar believen controleert. Dit kartel beslist op eigen houtje wat de goud- en zilverprijzen zullen zijn. Het klinkt allemaal natuurlijk mooi, maar keiharde bewijzen hierover liggen tot dusver niet op tafel. Dat kan natuurlijk nog komen, maar we zouden het toch graag willen zien.

Andere scholen proberen de mijnproductie te vergelijken met de industriële vraag en de vraag naar juwelen. Geen van deze scholen beschrijft echter de fundamenten van de goud- en zilvermarkten, laat staan ​​dat ze de prijsbewegingen kunnen kijken. Om naar de fundamenten te kijken, moet de belegger naar de basis kijken. De basis is de futuresprijs, zeg maar de spotprijs of de prijs voor directe levering. Die prijs voor de futures leert ons alles over de marktevolutie, maar laat uiteraard niet toe om fluctuaties in de prijs te voorspellen. Wie dat kon, zou al lang stinkend rijk zijn.

Forse groei zonne-energiesector doet vraag naar zilver in het volgende decennium exploderen

De groeiende vraag naar zonne-energie garandeert een mooie toekomst voor zilver, aangezien regeringen over de hele wereld koortsachtig blijven zoeken naar haalbare groene hernieuwbare energie. Heraeus, een Europees bedrijf gespecialiseerd in edelmetalen, is daarom optimistisch over het zilver en ziet voor het witte metaal een aanzienlijk potentieel op lange termijn beschikbaar. Het is volgens Heraeus positief dat de zilverprijs boven $24 per ounce kan standhouden.

\”Zonne-energie is een belangrijke bron van energie voor de toekomst, want deze vorm van energie kan een belangrijke rol spelen om de opwarming van de aarde te beteugelen. Dat moet de zilverprijs in het komende decennium blijven ondersteunen\”, aldus het management van Heraeus. De analisten van de groep merken op dat de groei van zonne-energie goed is voor 11% van de industriële vraag naar zilver en vorig jaar 101 miljoen ounces verbruikte.

Het bedrijf voegde eraan toe dat de opwekking van zonne-energie naar verwachting zowel dit jaar ls volgend jaar een nieuw record zal bereiken. \”Tegen 2022 wordt voorspeld dat installaties voor zonne-energie voor het eerst in de geschiedenis meer dan 200 GW zullen opwekken , waarbij het zilververbruik dichter bij ~ 140 miljoen ounces komt\”, zo staat in het rapport opgesteld door Heraeus. Dat moet onvermijdelijk de zilverprijs ondersteunen.

Onlangs hebben Australië, Frankrijk, India, de VS en het VK het One Sun, One Worl, On-Grid-initiatief gelanceerd, dat van plan is een grensoverschrijdend onderling verbonden wereldwijd elektriciteitsnet te creëren. \”Het realiseren van One Sun One World One Grid via onderling verbonden groene netwerken kan een transformatie zijn, waardoor we allemaal kunnen voldoen aan de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, de overgang naar schone energie te versnellen en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken\”, aldus Heraeus.

Vanwege de groeiende industriële vraag in de groene energierevolutie, hebben veel analisten zilver omschreven als een essentieel metaal voor toekomstige economische groei. Naast de industriële vraag heeft zilver geprofiteerd als monetair metaal naast goud, omdat beleggers op zoek zijn naar nieuwe bescherming tegen inflatie tegen de achtergrond van toenemende prijsdruk in de economie. Zilver zou wel eens het edelmetaal van de toekomst kunnen worden.