De vooruitzichten voor de voedselvoorziening in Europa zijn zo slecht dat regeringen zijn gaan ingrijpen. De Europese Unie keurde vorige week een hulppakket van 110 miljoen euro goed om de bedrijven in de landbouwsector te ondersteunen die zijn getroffen door de toename van de prijzen voor energie, kunstmest en andere grondstoffen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Andere landen zullen ongetwijfeld volgen.
\”De landbouwsector is bijzonder hard getroffen door de prijsstijging van energie en andere inputkosten als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne en de bijbehorende sancties\”, zei EU-antitrustcommissaris Margrethe Vestager. \”We blijven nauw samenwerken met de lidstaten om ervoor te zorgen dat nationale steunmaatregelen tijdig, gecoördineerd en effectief kunnen worden ingevoerd.\”
Energie-intensieve voedselfabrieken in heel Europa kunnen gedwongen worden te sluiten als aardgastekorten aanleiding geven tot rantsoenering. Duitsland heeft al het tweede van een noodplan in drie fasen uitgevaardigd en de volgende fase van het noodplan kan leiden tot sluitingen in alle sectoren. Het VK heeft ook een plan om de leveringen aan fabrieken te verminderen of te verminderen. Dergelijke worst case scenario\’s kunnen leiden tot nog hogere boodschappenkosten voor de gewone man in de straat.
In het oostelijke deel van Londen werkt Tate & Lyle Sugars er hard aan om ervoor te zorgen dat het klanten elke dag kan blijven bevoorraden vanuit zijn raffinaderij in Silvertown by the Thames, zegt Gerald Mason, senior vice president bij het bedrijf dat eigendom is van American Sugar Refining Inc.
\”Net zoals mensen worstelen met hun huisbudget, moeten we de zeer volatiele energie- en inputkosten beheren, en ervoor zorgen dat elke cent die ons bedrijf uitgeeft en ontvangt als inkomen actief in realtime wordt beheerd\”, zei hij. “We runnen geen casino. We maken voedsel, wat ons een grote verantwoordelijkheid geeft om het goed te doen.”