Centrale banken kochten in augustus iets minder goud

\"\"

Centrale banken blijven de goudmarkt ondersteunen; uit gegevens verzameld door de World Gold Council blijkt echter dat de aankopen in augustus lichtjes zijn vertraagd.

In hun laatste commentaar zei de WGC dat de centrale banken in augustus 20 ton goud kochten, minder dus dan de 37 ton die in juli werd gekocht.

Krishan Gopaul, senior analist voor Europa, het Midden-Oosten en Azië bij de WGC, zei dat augustus de vijfde opeenvolgende maand was van netto goudaankopen door de centrale banken.

Het rapport zei dat Turkije, Oezbekistan en Kazachstan de drie centrale banken waren die hun goudreserves verhoogden. Turkije, de grootste goudkoper tot nu toe dit jaar, kocht in augustus 9 ton goud, waardoor de totale reserves toenamen tot 478 ton, het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2020.

De centrale bank van Oezbekistan kocht voor de derde maand op rij 8,7 ton goud. Het land is actief bezig met het kopen van goud na de verkoop van 25 ton aan het begin van het jaar. Dit jaar zijn de goudreserves van Oezbekistan tot nu toe met 19 ton gestegen tot 381 ton.

Ten slotte kocht de centrale bank van Kazachstan in augustus 2 ton goud, na in juli 11 ton te hebben verkocht. De goudreserves van Kazachstan bedragen nu bijna 375 ton.

Hoewel het niet is opgenomen in de officiële gegevens, merkte WGC op dat Qatar mogelijk eveneens goud kocht in augustus.

\”De precieze toename van het tonnage is nog niet gerapporteerd in de IMF IFS-database, we hebben daarom besloten om het uit onze gegevens te verwijderen. Als het wordt bevestigd, zou het de vijfde opeenvolgende maand zijn waarin de officiële goudreserves van Qatar zijn gestegen\”, zei Gopaul.

Hoewel de gegevens wijzen op de verkochte vraag van de centrale bank, zijn veel analisten gefocust op wat de gegevens niet laten zien.

In een interview zei Nitish Shah, hoofd grondstoffenonderzoek bij WisdomTree, dat hij vermoedt dat Rusland binnenlands goud koopt en zijn bezit niet rapporteert.