CEO’s grote oliereuzen waarschuwen dat de energiecrisis van deze winter niets zal zijn in vergelijking met de volgende

Voor deze winter is de gasopslag in Europa voor meer dan 90% rond, aldus het International Energy Agency, wat enige zekerheid biedt dat we deze winter met z’n allen niet zullen bevriezen.

Maar een groot deel van de huidige voorraad bestaat uit Russisch gas dat de afgelopen maanden is geïmporteerd en dat waarschijnlijk in de winter van 2023-2024 helemaal niet beschikbaar zal zijn.

Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijke sociale onrust – nu al zijn er kleine tot middelgrote protesten opgedoken in sommige delen van Europa.

Politici en regeringen over de hele wereld zetten zich inderdaad schrap voor mogelijke burgerlijke onrust, aangezien veel landen worstelen met stijgende energiekosten en met stijgende inflatie.

De wereldeconomie wordt geconfronteerd met aanvallen langs meerdere kanten – een oorlog in Europa, tekorten aan olie, gas en voedsel en hoge inflatie, factoren die elkaar stuk voor stuk ondersteund hebben.

De zorgen richten zich in de eerste plaats op de komende winter, vooral voor Europa. Koud weer, gecombineerd met een olie- en gastekort als gevolg van westerse sancties tegen Rusland voor de invasie van Oekraïne, dreigt consumenten en bedrijven hard te raken.

Maar hoeveel zorgen er voor deze winter ook zijn, het is echter de winter van 2023 waar mensen zich echt zorgen over moeten maken. Zo waarschuwen de olie- en gasmanagers.

“We hebben een moeilijke winter voor de boeg en daarna een nog moeilijkere winter het jaar nadien, omdat de energieproductie die in de eerste helft van 2023 voor Europa beschikbaar is aanzienlijk minder zal zijn dan de productie die beschikbaar was in de eerste helft van 2022,” merkte Russell Hardy, CEO van grote oliehandelaar Vitol, op tijdens een panelgesprek op de Adipec-conferentie in Abu Dhabi.

“Dus de gevolgen van het energietekort en de prijsstijgingen moeten in die context bekeken worden”, zei hij. “Maar zoals we al zeiden, het probleem is niet deze winter. Het zal de volgende zijn, want we krijgen geen Russisch gas meer en dat zullen we geweten hebben”.

Door een combinatie van hoge gasopslagniveaus en overheidsuitgavenpakketten om de rekeningen van mensen te subsidiëren, kan Europa dit jaar misschien de crisis het hoofd bieden.

“Ik denk dat het voor deze winter een meevaller wordt, het ziet er niet naar uit dat we kou zullen moeten lijden”, zei Hardy. “Het is de volgende winter waar het schoentje wringt, ik denk dat velen van ons zich nu al zorgen beginnen te maken. En die winter zou vooral voor Europa dus nog uitdagender kunnen worden dan deze die nu voor de deur staat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *