Lira bereikt laagterecord terwijl de inflatie in Turkije stijgt naar piek voor de afgelopen 24 jaar

De inflatie van Turkije heeft het hoogste niveau in 24 jaar bereikt, waardoor de crisis in de kosten van levensonderhoud waarmee het land wordt geconfronteerd nog erger is geworden. Maar de politieke oppositiepartijen beweren dat de werkelijke cijfers nog slechter zijn dan de officiële cijfers.

De 12-maands consumentenprijsindex (CPI), die de inflatie op jaarbasis meet, bereikte in oktober 85,51 procent, volgens een persbericht van het Turkse Instituut voor de Statistiek op 3 november. Dit is de zeventiende achtereenvolgende maand dat de inflatie stijgt in Turkije. Ditmaal is er sprake van een stijging met 3,54 procent ten opzichte van de maand voordien. De laagste inflatie werd gemeten in de sectoren communicatie en onderwijs, die beide met meer dan 30 procent stegen. Die 30 procent zegt uiteraard op zich al voldoende.

De transportsector zag de hoogste jaarlijkse inflatie, namelijk 117,15 procent; gevolgd door voedsel en niet-alcoholische dranken met 99,05 procent; meubels en huishoudelijke apparatuur op 93,63 procent; en huisvesting op 85,17 procent.

Maar, zoals Naveen Anthrapully meldt in The Epoch Times, twijfelen oppositieleden en veel economen, ondanks de nominaal hoge aantallen, aan de juistheid van de gegevens. Ze zijn van mening dat de werkelijke inflatie nog hoger is.

De jaarlijkse detailhandelsinflatie in de stad Istanbul versnelde naar 108,77% in oktober tegenover 107,42% in september, volgens gegevens gepubliceerd door de Kamer van Koophandel van Istanbul.

Volgens onafhankelijke economen van het Turkse onderzoeksinstituut ENAG bedroeg de 12-maands CPI in oktober echter 185,34 procent. Op maandbasis is de CPI naar schatting met 7,18 procent gestegen voor de maand oktober.

Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu houdt vol dat de Turkse regering echte inflatiegegevens verbergt vanwege het salaris dat zij verschuldigd is aan ambtenaren.

“Waarom verhult de regering het echte inflatiecijfer?” vroeg hij vorige maand in het parlement. Hij geeft meteen echter zelf het antwoord op die vraag: “Want als ze het echte cijfer geeft, worden de pensioenen dienovereenkomstig aangepast. De lonen van de werknemers zullen dienovereenkomstig worden opgetrokken. De salarissen van ambtenaren worden dienovereenkomstig vastgesteld. Daarom is het voor de Turks regering belangrijk om het cijfer zo laag mogelijk te zetten”. Het kind van de rekening is in ieder geval de Turkse lira, want die veel op de valutamarkten terug tot een nieuw historisch dieptepunt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *