Massa-ontslagen in de technologiesector voorspellen niet veel goeds

Er is opschudding gaande in de technische ruimte, met domino-effecten in de hele industrie. Een voorbeeld hiervan is het recente reclamedebacle tijdens de inkomsten van Snap (NYSE:SNAP), dat de voorbode was van de koersdalingen van Big Tech in de voorbije weken.

Hoewel de aandelen van het bedrijf niet langer openbaar worden verhandeld, zou het feit dat Twitter vrijdag 4 november de helft van zijn personeelsbestand heeft ontslagen een waarschuwingsschot gegeven voor de boeg van beleggers in andere sociale mediaplatforms over wat er in de niet zo verre toekomst zou kunnen gebeuren.

Meta Platforms (NASDAQ:META) plant op zijn beurt grootschalige ontslagen, aldus de Wall Street Journal. De ontslagen zullen naar verwachting gevolgen hebben voor vele duizenden werknemers van het meer dan 87.000 man sterke personeelsbestand van het bedrijf. De broeksriem werd al geruime tijd aangehaald, waarbij Meta het personeel zelfs gebood om niet-essentiële reizen te annuleren. De aandelen van META zijn de afgelopen maand met 35% gedaald en met meer dan 70% YTD vanwege de massale uitgaven aan de metaverse en bedreigingen voor de kernactiviteiten van het bedrijf op het gebied van sociale media. De vrije kasstroom daalde met 98% in het derde kwartaal.

Het valt nog te bezien of de ingrijpende wijzigingen in het personeelsbestand bij Twitter uiteindelijk gevolgen zal hebben voor Facebook, Instagram, Messenger of WhatsApp. Tot nu toe lijkt Chief Twit Elon Musk veel maatregelen hic en nunc aan te kondigen en de recente tweetstorm wees op aanvullende aanpassingen die in de maak kunnen zijn. Maar is Musk overhaast te werk gegaan?

Bloomberg meldde dat Twitter contact zocht met tientallen werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt en hen vroeg terug te keren. Sommigen van degenen die gevraagd worden terug te komen, werden zogezegd “per ongeluk ontslagen”, terwijl anderen “werden ontslagen voordat het management besefte dat hun werk en ervaring nodig kunnen zijn om de nieuwe functies te bouwen die Musk voor ogen heeft.”

De NYT suggereerde ook dat Twitter zijn $ 8 / maand-model – voor blauwe vinkjes, minder advertenties, de mogelijkheid om langere video’s te plaatsen en prioriteitsrangschikking voor kwaliteitsinhoud – zou uitstellen tot na de tussentijdse verkiezingen. Zijn Meta en Twitter de voorbode van nog meer onheil in de sector? Ook LinkedIn en Snap zijn op zoek naar nieuwe inkomsten en we maken ons sterk dat de rest zal volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *