Crypto en technologie zijn de eerste dominostenen die vallen als gevolg van roekeloze politiek van de centrale banken

Crypto en technologie zijn de eerste dominostenen die vallen als de liquiditeiten verstrekt door de stimulusmaatregelen opdrogen. Hoewel de financiële markten in 2022 al meer dan voldoende kopzorgen aan het hoofd hebben, moeten de evoluties rond FTX, ’s werelds op twee na grootste crypto-uitwisseling, goed in de gaten worden gehouden. Het laatste woord is in dit verhaal duidelijk nog niet gezegd.

JPMorgan voorspelt “margin calls, deleveraging en falingen van crypto company/platforms failures gekoppeld aan het omvallen van FTX. De problemen kunnen weken aanhouden en leiden tot nog eens een 25% koersdaling voor Bitcoin. Aan de positieve kant zegt strateeg Nicolas Panigirtzoglou van de bank dat de totale invloed van de koersval op de cryptomarkt kleiner zal zijn dan na de problemen met Terra. Verschillende spelers op de markt hebben zich sinds toen gehaast om de leveraging in snel tempo af te bouwen. Maar niet alleen de crypto’s dreigen het slachtoffer te worden van roekeloze politiek van de centrale banken.

EquityLogic verbindt deze recente uitverkoopgolf bij de crypto’s aan de uitverkoop van bij de bekende grote technologieaandelen op Wall Street tegen de achtergrond van het afnemen van de aan stimulus gerelateerde liquiditeiten.

” What goes up, must come down. De beleggers hebben te veel risico’s genomen vanwege de massale beschikbaarheid aan liquiditeiten. En dat wreekt zich, nu diezelfde beleggers steeds voorzichtiger worden.

“Twee voor de hand liggende activa die hebben geprofiteerd van de overtollige liquiditeiten die door de stimulusmaatregelen werden beschikbaar gesteld, zijn inderdaad big tech en cryptocurrencies. Het is duidelijk dat beiden overgewaardeerd waren, maar ze zijn bijlange niet representatief voor de brede financiële markten als geheel want die houden zich voorlopig nog kalm”. De uitverkoop bij crypto’s en big tech is echter nog maar een voorbode van wat komen gaat als we EquityLogic mogen geloven.

Tesla, Meta, Etc., en vrijwel alle cryptocurrencies beten als eersten in het zand, maar de reden waarom dit is gebeurd zal andere activaklassen beïnvloeden, alleen niet zo brutaal of onmiddellijk. De bredere financiële markt van aandelen, obligaties, vastgoed, private equity is afhankelijk van de stroom van vers geld om hun waardering op peil te houden en het nieuwe geld van de stimulusmaatregelen is verdwenen,” zei EquityLogic. Wat onvermijdelijk druk op de koersen van zowat alles en nog wat zal zetten.

De technologieaandelen zoals Alfabet, Apple enzovoort hebben nog een bepaalde waardering, wat een stootkussen onder hun beurskoersen legt. Dat is echter niet het geval met crypto. “Er viel niets te waarderen op de cryptomarkt, het was pure speculatie en als er gratis geld beschikt is, bereikt die speculatie haar hoogtepunt. Nu het gratis geld op is, kunnen speculanten de cryptokoersen niet meer ondersteunen. Met alle gevolgen van dien”, zo sluit het rapport van EquityLogic af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *