Zilvervoorraden in kluizen op de London Bullion Market Association op recorddiepten

Volgens de gegevens van de London Bullion Market Association (LBMA) daalde de voorraad aan fysiek zilver in de Londense kluizen in oktober tot een historisch dieptepunt.

De zilvervoorraden daalden tot 26.502 ton, een daling van 2,2% ten opzichte van de voorgaande maand. De waarde van de totale hoeveelheid zilver bedroeg $ 16,3 miljard, wat overeenstemt met ongeveer 883.417 zilverbaren.

“Dit is de laagste hoeveelheid zilver die in de kluizen wordt bewaard sinds de rapportage in juli 2016 begon”, zei de LBMA deze week in haar rapport.

De daling van de zilvervoorraden wordt verklaard door de sterke vraag naar het fysieke metaal. “De daling weerspiegelde de aanhoudende sterke vraag naar munten en staven, vooral in de belangrijkste Amerikaanse en Duitse markten”, zegt Philip Newman, de algemeen directeur van Metal Focus.

De vraag uit India is ook deels verantwoordelijk voor de lage voorraden. “De invoer in India was in oktober nog steeds aanzienlijk, zij het aanzienlijk lager dan de recordhoogte van 1700 ton in september. Het lagere totaal voor oktober weerspiegelt mogelijk de impact op de Indiase markt van de hogere prijzen van de roepie eerder vorige maand,” zei Newman. “Ons Mumbai-team merkte op dat de vraag naar zilver tijdens Diwali enigszins afnam, in tegenstelling tot goud, dat tijdens het festival dubbelcijferige winsten boekte.”

Ook de hoeveelheid goud in Londense kluizen daalde tot 9.308 ton, of een daling met 1,4% vanaf september. De totale goudvoorraad in bezit werd gewaardeerd op $ 490,5 miljard, dat is ongeveer 744.662 goudstaven.

De statistieken van LBMA omvatten de bezit van de Londense commerciële kluizen en de goudvoorraad van de Bank of England. De centrale bank van het VK houdt geen zilver aan.

Nicky Shiels, hoofd van de metaalstrategie van MKS PAMP, analyseerde de zilvervoorraadgegevens uit Londen en zei dat zilver goed gepositioneerd is voor een prijsstijging.

“De daling van de zilvervoorrraden is geen fenomeen dat zich beperkt tot het witte metaal; het is een metaalfenomeen – koper heeft nog amper vier dagen dekking! We zitten in een economie van schaarste, maar gezien de omvang van zilver, het relatieve gebrek aan liquiditeit ten opzichte van andere edele en basismetalen en een zeer sterk retail/fysieke vraag is het beter gepositioneerd voor opwaarts momentum”, zei Shiels maandag.

Zilver bereikte vrijdagmorgen een hoogtepunt van meer dan vier maanden, waarbij Comex-zilverfutures in december voor het laatst werden verhandeld op $ 22, een stijging van 1,40% op dagbasis. Zowel de zilver- als de goudprijs werden opgedreven door shortdekking op de futuresmarkten, door koopjesjagers en ook door de vraag naar veilige havens nu de cryptocurrency-markten onderuit zijn gehaald”, zei Kitco’s senior analist Jim Wyckoff.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *