Een stagflatoire schuldencrisis doemt aan de horizon op

De Amerikaanse Federal Reserve worstelt met het terugdringen van de inflatie, die nog steeds ongeveer vier keer het doel van de Fed van 2% bedraagt. Dat moet gebeuren zonder een recessie te veroorzaken of de werkloosheid op te drijven door de rente te veel te verhogen.

De Fed heeft twee opties als het gaat om de renteverhogingen die bedoeld zijn om de hoogste Amerikaanse inflatie in 40 jaar aan te pakken. De eerste is dat het de rente blijft verhogen, verder dan wat de economie aankan, wat onvermijdelijk een recessie veroorzaakt, meestal gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei.

Bij de tweede optie slaat de Fed een ‘pauze’ in voor renteverhogingen. In dit scenario zou de centrale bank zelfs van koers kunnen veranderen, zoals in 2018, en terugkeren naar het verlagen van de rentetarieven en haar maandelijkse aankopen van obligaties en door hypotheek gedekte effecten hervatten, een beleid dat bekend staat als ‘kwantitatieve versoepeling’ of QE. Maar het zou een tijdje duren om die omslag te maken. De Fed heeft lange tijd het evangelie van renteverhogingen gepredikt en zou zijn gezicht niet willen verliezen door ze als een mislukking te bestempelen; het meest waarschijnlijke scenario is daarom in het nieuwe jaar een reeks kleinere stijgingen gevolgd door een pauze.

Het resultaat van beide opties is hoe dan ook stagflatie, een bijzonder vervelende combinatie van hoge, aanhoudende inflatie, stagnerende groei en stijgende werkloosheid, terwijl de economie implodeert onder de monetaire politiek van de centrale banken wereldwijd en hun mislukte pogingen om de inflatie onder controle te houden. Een stagflatoire schuldencrisis neemt volgens de economen aan de horizon onrustwekkende vormen aan en het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens die zich aanmeldt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *