Is het moment rijp om fysiek goud te kopen?

De goudprijs blijft laag, maar de vraag naar fysiek goud is nog nooit zo hoog geweest. Er is, zoals veteraan dealer Ross Norman van Metals Daily het stelt, een kink in de kabel tussen de goudprijs en wat er gebeurt op de fysieke markten. Ergens klopt er iets niet.

“Onze grootste uitdaging”, zegt Joshua Saul van de Pure Gold Company, “is momenteel het vinden van voldoende goud om dagelijks te verkopen. Er is een grote vraag, maar weinig aanbod. Er is nu meer vraag dan op het hoogtepunt van Covid.”

Deze situaties komen niet vaak voor, maar ze komen wel voor. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2008. De goudprijs plofte samen met zowat alle andere activa in de tweede helft van dat jaar naar omlaag. Het gele metaal verloor ongeveer 30% en daalde van bijna $ 1.000/oz naar $ 720. De koersen van de mijnbouwbedrijven daalden nog veel meer.

Toch vond er een epische strijd plaats op de fysieke goudmarkten. Edelmetaalhandelaren hadden het nog nooit zo druk gehad. Het grote publiek haastte zich om hun geld buiten het financieel systeem te krijgen in een actief dat niemand anders aansprakelijk kon stellen. Feit was dat er werd gevochten om fysiek goud te kopen, zelfs toen de prijs daalde.

Hoe zit de goudmarkt eigenlijk in elkaar?. “Munten en staven”, zegt Norman, “zijn slechts een onderdeel van een veel grotere industrie.” Die sector omvat de termijnmarkten, op de beurs verhandelde ETF-fondsen, institutionele aan- en verkopen, aan- en verkopen van centrale banken en natuurlijk de inbreng van de juwelenhandel.”

De sterke dollar heeft momenteel onmiskenbaar een impact op de waarde van goud. Ten opzichte van de dollar is de goudprijs dit jaar met zo’n 8% gedaald. Hoe lang blijft de dollar zo sterk? Voor een antwoord op deze vraag hoeft u niet verder te kijken dan de Amerikaanse rentetarieven ten opzichte van de Europese rentetarieven en de Amerikaanse energieafhankelijkheid ten opzichte van Europa, om te begrijpen waarom we staan waar we staan.

Maar een van de weinige lichtpuntjes in deze markt is wat Norman ‘de geletterde investeerder’ noemt die het goud door dik en dun blijft steunen. Iedereen wil zijn rijkdom beschermen in een tijd waarin dingen echt onzeker zijn.

Er zijn twee opmerkelijke trends die hij heeft waargenomen.

Ten eerste is er een opmerkelijke toename van kopers uit de financiële wereld.

“Handelaren, investeringsbankiers, financiële dienstverleners, accountants, advocaten – ze hebben voor grote bedragen goud gekocht in de vorm van munten of staven. De gemiddelde omvang van de goudhandel ligt waarschijnlijk drie keer groter dan een jaar geleden en ook hoger dan tijdens Covid.” Saul zegt dat velen van hen zich zorgen maken over wat er achter de schermen bij de banken gebeurt.

De tweede opvallende trend is de uittocht van geld uit onroerend goed – zowel commercieel als residentieel.

“Vastgoedbeleggers houden er normaal gesproken van om liquide te blijven, zodat ze contant geld bij de hand hebben voor de volgende deal. Dat geldt op de eerste plaats voor professionele vastgoedbeleggers. Veel van hen hebben veel geld achter de hand voor eventuele investeringen in toekomstige projecten. Maar de hogere kosten van geld lenen, plus de mogelijkheid dat de onderliggende waarde in waarde zal dalen, betekent dat er momenteel te veel risico voor hen weggelegd ligt op de vastgoedmarkten. Ze parkeren dat geld nu in fysiek goud.”

“We zien ook een groeiend aantal investeerders met onroerend goed die wanneer dat onroerend goed wordt verkocht, hun kapitaal in goud zullen zetten.”

Wat we dan zien, is dat kapitaal vanuit de financiële wereld en vanuit onroerend goed naar goud stroomt. De Chinese markt is bovendien een grote aanjager van de fysieke vraag naar goud

Er is gewoon een tekort aan fysiek metaal, de premies zijn hoger dan normaal. Maar dat schrikt kopers niet af. In China zijn de premies het hoogst en daar is de vraag naar fysiek goud het grootst.

De trend dat goud dat zijn weg vindt van oost naar west zet zich dus voort. Net als in 2008 lijkt het erop dat goud eerst lager moet gaan voordat het hoger gaat. Maar aan de basis is er veel slim geld dat fysiek goud koopt. De huidige situatie kan simpelweg niet blijven duren. Vroeg of laat moet de goudprijs naar omhoog en dat zal waarschijnlijk gebeuren als de dollar stoom aflaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *