Verkoop van bestaande huizen in de VS crasht in het snelste tempo sinds de Lehman-crisis van 2008

De Amerikaanse huizenmarkt is in oktober na een moeilijke maand september verder verzwakt, waarbij de verkoop van bestaande huizen in de VS vorige maand met 5,9% is gedaald. Dat is de negende achtereenvolgende maandelijkse omzetdaling en heeft geeft aan dat de vastgoedmarkt aan de overkant van de Atlantische Oceaan in snel tempo verzwakte. .

Deze oktober-daling stuwde de jaar-op-jaar daling van de verkoop van bestaande huizen naar -28,4!

Zonder rekening te houden met het dieptepunt van de COVID-lockdowns, is dit het slechtste niveau van huizenverkopen sinds 2008.

Volgens de National Association of Realtors (NAR) moet de oorzaak op de eerste plaats gezocht worden bij de hogere rentevoeten. “Steeds meer potentiële huizenkopers kwamen in oktober niet meer in aanmerking voor een hypotheek omdat de hypotheekrente hoger opliep”, zei NAR-hoofdeconoom Lawrence Yun.

“De impact is groter in de dure delen van het land en op die markten die de afgelopen jaren aanzienlijke stijgingen van de huizenprijzen hebben gezien.”

De totale geregistreerde woningvoorraad bedroeg eind oktober 1,22 miljoen eenheden, een daling met 0,8% ten opzichte van september en ten opzichte van een jaar geleden (1,23 miljoen). De markt wordt echter nog steeds ondersteund door een krap aanbod, iets wat we ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan zien.

“De voorraadniveaus zijn nog steeds krap, daarom krijgen sommige te koop staande huizen nog steeds meerdere aanbiedingen”, voegde Yun eraan toe.

“In oktober ontving 24% van de aangeboden woningen een bod boven de vraagprijs. Omgekeerd werden huizen die langer dan 120 dagen te koop stonden gemiddeld met 15,8% in prijs verlaagd.”

De mediane prijs van een bestaande woning voor alle woningtypes bedroeg in oktober $ 379.100, een winst van 6,6% ten opzichte van oktober 2021 ($ 355.700), aangezien de prijzen in alle regio’s stegen.

Dit markeert 128 opeenvolgende maanden van stijgingen op jaarbasis, de langstlopende reeks ooit geregistreerd.

Tot slot merken we een mogelijk lichtpuntje op voor de gegevens van november, aangezien de hypotheekrente in de eerste week van november met bijna een half procent daalde, de grootste week-op-week daling sinds november 1981. De rente op de gemiddelde hypotheek met een looptijd van 30 jaar daalde tot 6,61. % van 7,08% de week ervoor, volgens Freddie Mac, die deze week zijn methode voor het berekenen van de tarieven heeft gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *