Amerikaanse centrale bank waarschuwt voor aanhoudend hoge inflatie

De Belgische inflatie stijgt niet langer en dat is uiteraard goed nieuws. Dankzij de dalende aardgasprijs bleef het inflatiecijfer voor november beperkt tot 10,63%, terwijl het inflatieniveau in oktober nog 12,27% bedroeg. Maar we hoeven er ongetwijfeld geen tekening bij te maken: een inflatie meer dan 10% is nog steeds hoog, erg hoog. Bovendien stijgt de kerninflatie, het inflatiecijfer zonder rekening te houden met volatiele factoren als verse voeding en energie bedroeg in november 7,20% in vergelijking met 6,50% een maand eerder.

Het is nu nog wachten op het inflatiecijfer voor de maand december, waarna zal worden bepaald met welk percentage de lonen van bijna 1 miljoen werknemers in de industrie in januari omhoog gaan. Die loonsverhogingen – waarschijnlijk met ongeveer 10% – worden een harde dobber voor de bedrijfswereld. De kans bestaat dat de bedrijven de hogere lonen gaan doorrekenen in hun prijzen. Met als gevolg dat de inflatie een extra duwtje in de rug krijgt. De kans is dus klein dat het inflatiecijfer op korte of middellange termijn terug zal kunnen gedrongen worden naar het gewenste niveau van 2%. Tussen haakjes: nog niet zo lang geleden maakte men zich in Europa zorgen dat de inflatie te laag was. Het kan verkeren, zo wist Bredero enkele eeuwen geleden al.

Maar een gouverneur van een Amerikaanse centrale bank gooide gisteren nogmaals koud water op de verwachting dat de inflatie sneller dan verwacht zal dalen wanneer de energieprijzen dat ook doen. De Fed zal de rente tot 2024 waarschijnlijk boven de 5% moeten houden om de inflatie te kunnen beteugelen, zo verklaarde James Bullard. Die James Brian Bullard is de chief executive officer en de 12e president van de Federal Reserve Bank of St. Louis, functies die hij sinds 2008 bekleedt. Hij is niet de eerste de beste, want Bullard wordt beschouwd als de 7de meest invloedrijke econoom ter wereld in termen van media-invloed. De boodschap van Bullard kan dus beter goed in de oren worden geknoopt.

Eerder deze week was er ook het rapport van KBC, ondertekend door Hans Dewachter, KBC Group Chief Economist. Zijn (n die van zijn team) belangrijkste boodschap kon als volgt samengevat orden: inflatie is niet louter het gevolg van de energiecrisis of andere aanbodschokken. De (sterke) vraag speelt ook een belangrijke rol. En daarmee wordt de zaak voor een (verdere) verstrakking van het monetaire beleid stevig onderbouwd. Het valt nu af te wachten wat de Europese Centrale Bank volgende maand gaat doen. Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat we nog niet bevrijd zijn van de hoge inflatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *