Zilver presteert beter dan goud in november, maar goudprijs weer op weg richting $ 1.800

De goudfutures stegen woensdag op de laatste handelsdag van november, gesteund door een zwakkere Amerikaanse dollar naar aanleiding van de uitspraak van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat de rente in de toekomst aan een trager tempo kan worden verhoogd.

De prijzen van grondstoffen, waaronder goud, koper en ruwe olie, waren woensdag hoger, omdat protesten in China de autoriteiten ertoe hebben aangezet om enkele van hun COVID-19-beperkingen enigszins te versoepelen, aldus marktstrategen.

“Traders en investeerders hadden verwacht dat Powell een wending zou maken van een agressieve naar een wat meer soepele Amerikaanse monetaire beleidskoers, gezien de recente Amerikaanse economische gegevens die erop wijzen dat de inflatie mogelijk een hoogtepunt heeft bereikt. Die wending is er dus ook gekomen en dat gaf het goud meer bewegingsruimte”, aldus Jim Wyckoff, senior analist bij Kitco.com. .

Tijdens de maand november vonden de goudprijs steun bij een duidelijk zwakkere Amerikaanse dollar en bij een aanzienlijk lager rendement op 10-jaars Treasury, vertelde Jeff Klearman, portefeuillemanager bij GraniteShares.

Het rendement op 10-jaars schatkistpapier daalde vorige maand met 7,6%. De ICE U.S. Dollar Index, een maatstaf voor de sterkte van de valuta ten opzichte van een mandje rivalen, daalde woensdag met 0,4% tot 106,42 en noteerde ongeveer 4,6% lager voor de maand. Beide factoren spelen in het voordeel van het goud.

De daling van de dollarkoers en van het 10-jaars Treasuries rendement kunnen worden toegeschreven aan de groeiende verwachtingen van een minder agressieve Fed in de toekomst, aangewakkerd door lagere (en dus beter) dan verwachte PPI- en CPI-publicaties.

Ondertussen hebben toegenomen zorgen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de zwakke Chinese economie vanwege  het falende zero-COVID-beleid, evenals de recente protesten van Chinese burgers tegen dat beleid, ook bijgedragen aan de prijsstijging van goud, aldus Klearman.

Zilver heeft deze maand beter gepresteerd dan goud, aangedreven door dezelfde factoren die van invloed zijn op goud, maar zilver is vaak volatieler dan goud en stijgt en daalt sneller, aldus Klearman. Ook de vraag naar industriële en fysieke investeringen is toegenomen en zal naar verwachting verder toenemen, terwijl de mijnbouwproductie naar verwachting niet zal toenemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *