Gazprom waarschuwt dat aardgasprijzen verder kunnen stijgen vanaf de huidige niveaus

Volgens Gazprom, geciteerd door het Russische persbureau Interfax, zouden de aardgasprijzen in Europa de $ 3.000 per duizend kubieke meter kunnen overschrijden, een niveau dat boven het voorgesteld veiligheidsprijsplafond voor de benchmark Europese gasfutures ligt.

Vorige week heeft de Europese Commissie een nieuw EU-instrument voorgesteld om buitensporige gasprijspieken te beperken, bestaande uit een veiligheidsprijsplafond van $ 285 (275 euro) per megawattuur (MWh) op de dichtst bij zijnde maand futures op de Title Transfer Facility (TTF) hub, de maatstaf voor de Europese gasprijs.

De prijs van 275 euro/MWh komt overeen met ongeveer $ 2.950 per duizend kubieke meter.

Het voorgestelde EU-mechanisme van een “veiligheidsprijsplafond” zou automatisch worden geactiveerd wanneer aan beide van de volgende voorwaarden is voldaan: de afwikkelingsprijs voor TTF-derivaten in de eerste maand is hoger dan 275 euro gedurende twee weken en de TTF-prijzen zijn $ 60 (58 euro) hoger dan de LNG-referentieprijs gedurende 10 opeenvolgende handelsdagen binnen de twee weken.

De TTF-prijzen daalden maandag tot onder $ 124 (120 euro) per MWh, nadat Gazprom vorige week de dreiging introk om de leveringen aan Moldavië via Oekraïne stop te zetten.

Vorige week zei Gazprom dat het vanaf 28 november zou kunnen beginnen met het verminderen van de aardgastoevoer naar Europa via Oekraïne, nadat het had opgemerkt dat een deel van de volumes die via Oekraïne werden getransporteerd Moldavië niet hadden bereikt. Gazprom zei dat het had opgemerkt dat een deel van het gas dat bestemd was voor Moldavië in het kader van een contract met het lokale gasbedrijf, door Oekraïne werd omgeleid. Als deze onevenwichtigheid in de gasdoorvoer aanhoudt, zal Gazprom op de ochtend van 28 november beginnen met het verminderen van de gasstromen via Oekraïne, dreigde een woordvoerder van het bedrijf.

Moldavië en Oekraïne beschuldigden Gazprom anderzijds van chantage omdat het dreigde de gastoevoer te verminderen.

Gazprom verklaarden anderzijds dat Moldovagaz te laat had betaald voor Russische gasleveringen voor november en dat daarom besloten was om de gasleveringen aan het Sudzha-ingangspunt voor doorvoer naar Moldavië te verminderen.”

Gazprom beschuldigde het Moldavische bedrijf ervan regelmatig de betalingsverplichtingen te schenden en waarschuwde dat het de gasleveringen zou kunnen verminderen of volledig stopzetten als Moldavië niet regelmatiger betaalt. Het laatste hoofdstuk in het aardgasverhaal is dus duidelijk nog niet geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *