Langzaam afnemende inflatiedruk geeft goud en zilver vleugels

De goudfutures stegen gisteren voor het eerst sinds half augustus boven $1.800 per ounce, vanmorgen wordt een troy ounce goud verhandeld aan iets meer dan $ 1.814,10.

De opmerkingen van Fed-voorzitter Powell woensdag zetten de Amerikaanse dollar en de rente op staatsobligaties onder druk en dat gaf de edelmetalen een stevig duwtje in de rug. Goud noteert nu op het hoogste niveau sinds 3 ½ maand, zilver op het het hoogste niveau van 6 maanden.  

Goudfutures stegen donderdag voor het eerst sinds half augustus boven de $ 1.800 per ounce, toen de Amerikaanse dollar en de rente op staatsobligaties een verlengstuk gaven aan de terugval na opmerkingen een dag eerder van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die aangaf dat beleidsmakers dit jaar waarschijnlijk een kleinere renteverhoging zouden doorvoeren. De volgende renteverhoging zou met andere woorden met minder dan 75 basispunten doorgevoerd worden.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf woensdag aan dat de centrale bank tijdens haar volgende beleidsvergadering zou kunnen besluiten de rentetarieven in een langzamer tempo te verhogen. Treasuries herstelden zich, waardoor de rendementen daalden, terwijl de dollar een stapje terugzette.

Handelaren zijn van mening dat “een tijdperk van agressieve renteverhogingen voorbij is en dat er alleen nog maar kleinere renteverhogingen zullen plaatsvinden”. zei Naeem Aslam, hoofdmarktanalist bij AvaTrade, in een marktupdate.

De rente op staatsobligaties bleef dalen op donderdag, terwijl de ICE U.S. Dollar Index, een maatstaf voor de valuta ten opzichte van een mandje van zes grote rivalen, met 1% daalde.

“Goud houdt van de combinatie van lagere rentetarieven en een zwakkere dollar”, zegt Marc Chandler, hoofdmarktstrateeg bij Bannockburn Global Forex, in een notitie.

Lagere opbrengsten verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van niet-renderende activa zoals goud, terwijl een lagere dollar grondstoffen goedkoper maakt voor gebruikers van andere valuta’s.

Uit Amerikaanse gegevens van donderdag bleek dat de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve in oktober met een bescheiden 0,3% steeg, wat een nieuw bewijsstuk toevoegt dat wijst op een langzaam afnemende prijsdruk. Het inflatietempo op jaarbasis vertraagde tot 6% in oktober, van 6,2% in de voorgaande maand en het hoogste punt in 40 jaar van 7% afgelopen zomer.

Vandaag zullen de handelaars vooral aandacht besteden aan op de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand november. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *