Nu al aandelen kopen? Geef mijn portie maar aan fikkie

Als we de analisten mogen geloven, is het moment rijp om opnieuw in de beurs te stappen. Op Wall Street veerden de beurskoersen woensdag fors op in reactie op een uitspraak van gouverneur Jerome Powell. Die verklaarde dat de renteteugels ‘mogelijk’ voorzichtig gevierd mogen worden. Concreet betekent dit dat de base rate van de Amerikaanse centrale bank in een trager tempo verhoogd zullen worden. Of met andere woorden: geen renteverhogingen meer dan met 75 basispunten, maar met 50 of zelfs nog maar 25 basispunten. Maar wil dit zeggen dat alle obstakels plots uit weg zijn geruimd? Uiteraard is dat niet het geval. Verschillende grootbanken waarschuwden onlangs dat de wereldeconomie in 2023 met een (stevige?) recessie af te rekenen krijgt.

Daarom klinkt de boodschap van Philippe Gijsels en Koen De Leus (BNP Paribas Fortis) ons wat vreemd in de oren: ‘De sterren staan gunstig voor een eindejaarsrally op de beurs’. We bevinden ons in de laatste maand van het jaar, dus die eindejaarsrally kondigt zich op korte termijn aan. Traditioneel adviseren de analisten dat aandelen kopen iets voor de lange termijn is. Als we het goed begrijpen, adviseren Gijsels en De Leus nu om op korte termijn te beleggen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Want dat we nog meer volatiliteit op de beurzen mogen verwachten, staat als een paal boven water. Frank Vranken, Chief Investment Officer bij Edmond de Rothschild merkt op dat de beurs van Wall Street wilde stijgen, daar bestaat weinig twijfel over.

De S&P500-index sloot boven zijn voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen en sommige technische analisten zien een weg naar meer winst naarmate ze een positiever patroon zien. Ondertussen zijn de WPA-verwachtingen voor FY2023 gedaald van $ 250 naar $ 230, wat impliceert dat we op het indexniveau van vandaag bijna 18 keer de winst betalen. De analisten van Edmond de Rothschild zijn van mening dat de winstmarges in de VS nog eens 200 basispunten zouden kunnen dalen, waardoor dat uiteindelijke WPA-cijfer verder onder druk zou komen te staan. Dat zou moeten bijdragen aan de volatiliteit.

Nu al aandelen kopen? Geef mijn portie maar aan fikkie, zo zou onze reactie luiden. Met een recessie op komst is het hoe dan ook gevaarlijk om te zwaar in aandelen belegd te zijn. We beschikken uiteraard niet over een glazen bol, maar het lijkt waarschijnlijk dat er nog kansen zullen opduiken om goedkoper in de beurs te duiken. Daarom bedanken we vriendelijk voor het advies van Philippe Gijsels en Koen De Leus. Het zijn bankmensen en de banken willen geld verdienen. Ons advies om nog even te wachten om in de beurs te stappen, past zodoende niet in hun kader. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *