We hoeven ons geen illusies te maken: de energiemarkten zullen nog één of twee jaar zeer volatiel blijven

De energiemarkten zullen nog worden geconfronteerd met één of twee jaar van extreme volatiliteit’, zegt CEO Francesco Starace van Enel. Hij is van mening dat de turbulentie op de energiemarkten waarschijnlijk nog enige tijd zal aanhouden.

“De turbulentie die we nu kennen, zal blijven – het patroon kan een beetje veranderen – maar grosso modo kijken we uit naar één of twee jaar van extreme volatiliteit op de energiemarkten”, zegt Francesco Starace tegen CNBC.

De opmerkingen van Starace komen in een tijd van de hoogst mogelijke onzekerheid voor de energiesector na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

“De situatie is nog steeds buitengewoon turbulent, zoals ze het hele jaar al is geweest”, zei hij.

De opmerkingen van Starace, gemaakt op de Carbonomics conferentie van Goldman Sachs in Londen, komen op een moment van onzekerheid over de energiesector na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

Rusland was in 2021 de grootste leverancier van zowel aardgas als aardolie aan de EU, maar de gasexport van Rusland naar de Europese Unie is dit jaar fors gedaald.

“Ondanks de beschikbare productie- en transportcapaciteit heeft Rusland zijn gasleveringen aan de Europese Unie sinds begin 2022 met bijna 50% j-o-j verminderd”, stelde het Internationaal Energieagentschap vorige maand in zijn Gas Market Report.

“In de huidige context kan de volledige stopzetting van de Russische gastoevoer via pijpleidingen naar de Europese Unie niet worden uitgesloten vóór het begin van het stookseizoen 2022/23, wanneer de Europese gasmarkt het kwetsbaarst is.”

Gezien deze daling van de Russische invoer hebben de grote Europese economieën geprobeerd de voorraden voor de komende koudere maanden op peil te krijgen en dat is min of meer gelukt. Volgens gegevens van industriegroep Gas Infrastructure Europe is de gasopslag in de EU naar schatting voor 93,9% vol.

Tijdens zijn interview met CNBC schetste Starace een gemengd beeld als het ging om gasopslag.

“Ik denk dat we de winter wel doorkomen vanwege alle opslag die we hebben kunnen doen maar in een volgende fase zullen we er achter komen dat we de opslag voor de volgende winter moeten bijvullen… zonder Russisch gas”, zei hij/

“Laten we niet vergeten dat we in 2022 steeds minder Russisch aardgas hadden, maar we hadden het alleszins nog”, zei Starace, eraan toevoegend dat er de komende maanden enorm veel werk nodig is. “Er moeten nog heel veel dingen gebeuren opdat de volgende winter veilig zou worden gesteld.”

Hij zei dat Europa gas moet besparen waar en wanneer we dat kunnen, minder verbruiken en het beschikbare gas overlaten aan de industrie die het nodig heeft.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *