Wie is de walvis die de goudmarkt op stelten zet?

Wat speelt zich buiten ons gezichtsveld af op de goudmarkt? ‘Mystery whales’ (geheimzinnige walvissen), zoals ze door de Angelsaksische waarnemers worden genoemd brengen de goudmarkt in de war door aankopen van één of meer centrale banken.

Een normaal kurkdroog onderzoeksrapport van de World Gold Council (WGC)  schokte de goudmarkt begin november, toen het melding maakte van massale aankopen door tot dusver ongeïdentificeerde kopers uit de rangen van (waarschijnlijk) de centrale banken.

Centrale banken kochten in het derde kwartaal 399 ton edelmetaal, bijna de dubbele hoeveelheid van het vorige record, volgens de World Gold Council. Maar iets minder dan een kwart ging naar geïdentificeerde instellingen, wat de speculaties over een mysterieuze koper of mysterieuze kopers aanwakkerde. Die bood/boden tegengewicht aan de massale verkopen door individuele beleggers naar aanleiding van de rentestijgingen in de VS.

“Met die golf van verkopen onder het gewicht van de stijgende rentevoeten was ik een beetje verbaasd dat de goudprijs niet nog lager dook”, zegt Ross Norman, chief executive officer van Metals Daily, een informatieportaal dat zich richt op edele metalen. “Maar ik veronderstel dat we nu ons antwoord hebben.”

De WGC, een lobbygroep voor de mijnbouw, gebruikt gegevens van adviesbureau Metals Focus Ltd. om haar cijfergegevens te ondersteunen. Het vertrouwt op zijn beurt op een combinatie van openbare gegevens, handelsstatistieken en veldonderzoek om betrouwbare cijfers te verstrekken over de vraag vanuit verschillende sectoren van de goudmarkt.

Hoewel het moeilijk is om de walvissen actief op de goudmarkt te identificeren, hebben slechts enkele centrale banken de capaciteit voor dergelijke aankopen. We zetten deze even op een rijtje:

China

De nummer 2-economie van de wereld onthult zelden hoeveel goud haar centrale bank koopt. In 2015 onthulde de People’s Bank of China een sprong van bijna 600 ton in haar edelmetaalreserves, wat marktwachters choqueerde na zes jaar stilte.

Het land heeft sinds 2019 geen verandering in zijn goudvoorraad gemeld, waardoor speculatie wordt aangewakkerd dat het land stiekem onder de radar goud heeft bijgekocht.

Uit handelsgegevens blijkt dat het land enorme hoeveelheden edelmetaal binnenhaalt voor distributie onder het publiek. China heeft dit jaar tot nu toe 902 ton goud geïmporteerd, wat het totaal van vorig jaar al overtreft. Dat komt bovenop de meer dan 300 ton die de mijnen van het land gemiddeld per jaar produceren.

En hoewel de binnenlandse vraag sterk was, met burgers die in het derde kwartaal zo’n 601 ton kochten, ligt deze op schema om onder het niveau van 2021 te blijven. Eerder in het jaar belemmerden Covid-19-lockdowns de aankoop van sieraden en edelmetaal bij een van ’s werelds beste consumenten.

Voor China is de noodzaak om een alternatief te vinden voor de dollars, die nog altijd de reserves van het land domineert, zelden sterker geweest. De spanningen met de VS zijn hoog na maatregelen die zijn genomen tegen zijn halfgeleiderbedrijven, terwijl de Russische invasie van Oekraïne heeft aangetoond dat Washington bereid is om sancties op te leggen aan de reserves van de centrale banken.

Rusland

Rusland is de op één na grootste goudproducent ter wereld en produceert doorgaans meer dan 300 ton per jaar. Vóór februari 2022 exporteerde het metaal naar handelscentra als Londen en New York, maar ook naar landen in Azië.

Sinds de invasie van Oekraïne is het goud van Rusland niet langer welkom in het westen, terwijl China en India terughoudend zijn met het importeren van grote hoeveelheden. Dat verhoogt de mogelijkheid dat de centrale bank zou kunnen ingrijpen om de overtollige voorraden op te kopen, maar de totale deviezenreserves van Rusland, inclusief goud, zijn dit jaar vreemd genoeg afgenomen.

De Russische reserves aan dollars en euro’s werden bevroren door sancties, waardoor het voor de centrale bank minder aantrekkelijk werd om ze aan te vullen.

Het land is in het verleden een enorme koper van goud geweest en heeft zes jaar lang de voorraden verder opgebouwd voordat het daarmee stopte bij het begin van de pandemie. Rusland zei in februari, na de invasie van Oekraïne, dat het klaar was om goud te kopen tegen een vastgelegde prijs, maar vice-gouverneur Alexei Zabotkin zei vorige maand dat dergelijke aankopen niet langer praktisch waren omdat ze de geldhoeveelheid en de inflatie zouden opdrijven.

De olie-exporterende landen

Weinig landen zijn beter uit de energiecrisis van dit jaar gekomen dan de olie-exporteurs uit de Golf. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hebben allemaal een financiële meevaller gehad en sommige van deze landen hebben geld in buitenlandse activa belegd via staatsinvesteringsfondsen.

Ze hebben daarbij misschien ook naar goud gekeken om te diversifiëren. Saoedi-Arabië heeft de grootste goudvoorraad in de Arabische wereld, maar heeft sinds 2010 geen verandering in zijn bezit gemeld. Destijds leidde een “verschil in boekhouding” tot een verdubbeling van de reserves tot 323 ton.

India

De centrale bank van India heeft eerder grote goudaankopen gedaan en kocht in 2009 200 ton van het Internationaal Monetair Fonds. Sindsdien heeft het de neiging om meer stapsgewijs te kopen en tegelijkertijd de markt tijdig te informeren. Dat is in een recent verleden dus niet gebeurd. We blijven dus de vraag stellen: wie is de walvis die de goudmarkt op stelten zet? Wie het weet, mag het ons altijd komen zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *