Aandelen Sibanye Stillwater maar beter vermijden?

Sibanye Stillwater is een Zuid-Afrikaans mijnbouw- en metaalverwerkingsbedrijf. De activiteiten zijn gericht op metaal uit de platinagroep, goud, koper en zink. Het heeft vestigingen in de VS, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Australië en elders. Het bedrijf produceerde in 2021 1,1 miljoen ounces goud.

Sibanye Stillwater kondigde op 28 november aan dat het € 588 miljoen (ongeveer $ 606,5 miljoen) zou investeren in het Keliber-lithiumhydroxideproject, inclusief de bouw van een raffinaderij in Finland.

Maar het bedrijf ondervindt vanuit alle richtingen tegenwind. De activiteiten van het bedrijf in Zuid-Afrika kwamen tot stilstand toen de werknemers langdurig in loonstaking gingen. Bovendien kampt Zuid-Afrika met elektriciteitsproblemen, aangezien veel van de energiecentrales van het land ter ziele zijn gegaan en de werknemers in staking zijn en hogere lonen eisen.

Bovendien zorgde een overstroming in de staat Montana ervoor dat een pad naar een van de palladiummijnen van Sibanye erodeerde, waardoor de mijnactiviteiten de komende zes weken stilvielen.

Ten slotte, hoewel Sibanye op sommige fronten ondergewaardeerd is, wordt het aandeel verhandeld tegen 1,22 keer de boekwaarde. Mijnbouwbedrijven schommelen vaak rond hun reële boekwaarde vanwege de tastbare aard van hun activa. Er is dus een sterk argument dat het aandeel relatief nog steeds overgewaardeerd is. Sibanye Stillwater dus maar beter vermijden? Er zijn ons inziens binnen de mijnbouwsector interessantere alternatieven voorhanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *