Europees gasprijs springt omhoog naarmate lagere temperaturen de vraag doen toenemen

De aardgasprijzen daalden vrijdag na een volatiele sessie, waarbij traders de inspanningen van de Europese Unie om de last van hogere rekeningen voor consumenten te verlichten afwegen tegen de vooruitzichten voor kouder weer. Kouder weer dat uiteraard de vraag zou kunnen stimuleren.

Europa heeft geprobeerd overeenstemming te bereiken over hoe de energiecrisis kan worden verlicht, die zou kunnen worden verergerd door een strenge winter die de markt blootstelt aan verdere bevoorradingsproblemen. Vloeibaar aardgas heeft geholpen bij het aanvullen van ontbrekende Russische pijpleidingzendingen en het vullen van reservoirs, maar de voorraden beginnen af te nemen.

De gasprijzen zijn vier keer zo hoog als normaal voor deze tijd van het jaar, wat de inflatie aanwakkert en de Europese economie schade toebrengt. Met nog slechts enkele dagen te gaan voordat de EU-ministers van Energie bijeenkomen om een akkoord te bereiken, dringen landen als Italië, België en Griekenland aan op een strakker prijsplafond dat meebeweegt met de tarieven die worden vastgesteld op belangrijke internationale hubs.

Europese leiders dringen er bij consumenten op aan energie te besparen om de winter door te komen. Het continent probeert ook de bouw van infrastructuur te versnellen om meer LNG te ontvangen, waarbij Duitsland zijn eerste importterminal sneller dan verwacht gereed kreeg. Maar als een koudegolf ook Azië treft, kan de concurrentie om gas weer toenemen. Wat waarschijnlijk de prijzen zal opdrijven.

“Door de hoge gasprijzen hebben bedrijven en huishoudens hun verbruik al aanzienlijk teruggeschroefd terwijl Europa in staat werd gesteld om een vloot van ladingen vloeibaar aardgas binnen te halen”, zei Nilushi Karunaratne, een analist bij BloombergNEF. “Maar hoe de situatie op de markt in maart zal zijn, valt nog te bezien.”

De vraag naar gasgestookte opwekking kan ook een impuls krijgen door slechte windomstandigheden. Weersvoorspellingen wijzen op een matig tot laag windenergiepotentieel voor het VK, continentaal Europa en Scandinavië in de komende twee weken.

De Nederlandse frontmaand futures, de Europese benchmark, zakten na twee dagen winst vrijdag naar € 139,26 per megawattuur. Inmiddels is de prijs voor aardgasfutures weer gestegen tot boven € 142. Vanmorgen werd gehandeld aan iets meer dan € 137. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *