Fed pivot zal goed zijn voor goud in 2023, zegt Bank of America

Het grondstoffenteam van Bank of America, geleid door Francisco Blanch, denkt dat goud nog een lange weg te gaan heeft. In een onlangs gepubliceerde gedetailleerde nota over de vooruitzichten voor grondstoffen voor 2023 zegt BofA dat de prijs volgend jaar de $ 2.000 per ounce zou kunnen overschrijden omdat vanwege alle edelmetalen goud heeft het meeste te winnen bij een wijziging in de monetaire politiek van de Fed”.

“Met relatief beperkte commerciële toepassingen wordt goud van oudsher gedreven door de vraag van beleggers”, zegt BofA. En die vraag wordt op zijn beurt beïnvloed door de rentevoeten en door de dollar, de munt waarin het goud wordt verhandeld. Het wegvallen van agressieve renteverhogingen in 2023 zou nieuwe kopers terug op de markt moeten brengen.”

Het voorbeeld wordt in ieder geval gegeven door de grote spelers op de markt. De aankopen door de centrale banken zijn in 2022 fors aangetrokken, met monetaire autoriteiten in onder andere Turkije, Egypte, Irak, India en Ierland die allemaal hun goudvoorraden hebben opgetrokkken, merkte BofA op.

Uit het laatste rapport van de World Gold Council blijkt dat deze trend waarschijnlijk niet zal omslaan, aangezien 25% van de centrale banken van plan is hun blootstelling aan edelmetalen verder te vergroten, vergeleken met 21% vorig jaar.

Centrale banken zijn echter slechts goed voor ongeveer 20% van wat BoFA de “totale impliciete investering” voor goud noemt, dus hun interesse is niet genoeg om echt een rally op gang te brengen. Daarvoor heeft goud een grotere vraag nodig via aankopen door ETF’s, institutionele beleggers en een toename van de vraag vanuit de juwelensector.

“Hoewel de Amerikaanse centrale bank naar alle waarschijnlijkheid het monetaire beleid zal blijven verkrappen, zou het tempo van de renteverhogingen moeten beginnen te vertragen. Deze spil (de Angelsaksische landen spreken van een ‘pivot’) zal waarschijnlijk nieuwe investeerders naar de markt lokken. Aangezien de fysieke vraag in sommige segmenten van de markt al sterk is, denken we dat de goudprijs zich in 2H23 zou moeten herstellen”, concludeert BofA.

Tot slot is hier nog een factor die BofA niet vermeldt. Sommige marktvolgers hebben gespeculeerd dat een van de redenen waarom goud de afgelopen jaren niet zoveel is gestegen als verwacht, is dat een groot aantal potentiële investeerders in plaats daarvan in crypto heeft belegd. Die cryptowereld is uit elkaar aan het spatten en dat kan alleen maar in het voordeel van het goud spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *