Houd de dief: Amerikaanse winkels worden leeggeplunderd

Ooit gehoord van ORC? We gaan er van uit dat dit niet het geval was. In de VS weet inmiddels echter bijna iedereen dat ORC staat voor “Organized Retail Crime” of “georganiseerde winkelcriminaliteit” en dit fenomeen zet steeds meer retailers ertoe aan om winkels in het hele land permanent te sluiten.

Op dit moment wordt er van kust tot kust winkeldiefstallen gepleegd op een schaal die in de hele Amerikaanse geschiedenis nog nooit is voorgevallen. Plunderende bendes stormen winkels binnen, grijpen zoveel koopwaar als ze maar kunnen dragen en laden die vervolgens in hun voertuigen. Online marktplaatsen maken het gemakkelijker dan ooit om gestolen goederen om te zetten in geld en op dit moment is de georganiseerde winkelcriminaliteit een miljarden business geworden. De boodschap is duidelijk: Amerika zakt af naar wetteloosheid.

Elk jaar wordt de georganiseerde winkelcriminaliteit erger. Volgens Fox Business lag het aantal ORC-incidenten in 2021 26,5 procent hoger dan in 2020…

ORC-incidenten stegen dus met gemiddeld 26,5% in 2021, waarbij 81,2% van de ondervraagde detailhandelaren jaar op jaar “iets meer” of “veel meer” ORC-gerelateerde agressie en geweld rapporteerde, volgens het onderzoek.

Natuurlijk is het in 2022 nog erger geweest en dit geldt met name in staten waar de wetten op winkeldiefstal erg zacht zijn.

In Portland bijvoorbeeld worden sommige winkels vaak meer dan eens per dag het slachtoffer…

Enkele van de hot items zijn parfums en dure handtassen. Vaak worden winkels dagelijks en soms meer dan eens per dag het slachtoffer. Een inwoner van Portland wiens raam uitkijkt op de plaatselijke Nike-winkel, zegt dat hij de hele tijd dieven de winkel ziet uitrennen met hun armen vol gestolen spullen. Het is georganiseerde diefstal, niet meer of niet minder. De spullen worden online en op rommelmarkten verkocht.

Onnodig te zeggen dat het bijna onmogelijk is om in zo’n omgeving een winstgevend bedrijf te runnen en veel winkeliers gooien dan ook de handdoek in de ring.

De afgelopen dagen haalde een winkeleigenaar in Portland het nieuws in het hele land door een briefje te plaatsen waarin hij precies uitlegde waarom zijn winkel wordt gesloten…

“Onze stad is in gevaar”, luidde een bericht in de Rains PDX-winkel. “Kleine (en grote) bedrijven kunnen in de huidige staat van onze stad geen zaken doen. We hebben geen bescherming of verhaal tegen crimineel gedrag dat onbestraft blijft. Laat u niet misleiden door te denken dat verzekeringsmaatschappijen verliezen dekken. We hebben 15 inbraken meegemaakt … we hebben sinds de 3e geen financiële vergoeding meer ontvangen.”

Helaas treft de georganiseerde winkelcriminaliteit niet alleen de steden aan de westkust.

Dit is echt een landelijk fenomeen en grote winkelketens verliezen hierdoor gigantische bergen geld.

Target veroorzaakte onlangs nogal wat opschudding toen het toegaf dat de georganiseerde winkelcriminaliteit het grootste deel uitmaakt van de 400 miljoen dollar die de keten het afgelopen jaar door winkeldiefstal is kwijtgeraakt…

Winkeldiefstal is zo’n groot probleem dat vorige week, toen het management van Target uitlegde waarom de winst van het bedrijf in het derde kwartaal met 50% daalde, winkeldiefstal als een belangrijke oorzaak werd genoemd. Target Chief Growth Officer Christina Hennington zei dat Target winkeldiefstal jaar op jaar met ongeveer 50% is gestegen. Target schat dat winkeldiefstal de winkelier $ 400 miljoen heeft gekost en het meeste daarvan, zei Hennington, is afkomstig van georganiseerde winkeldiefstal.

Als de situatie nu al uit de hand loopt, wat zal er dan gebeuren er dan als de economische omstandigheden in de VS in 2023 en daarna echt beginnen te verslechteren?

Hoe wanhopiger mensen worden, hoe erger de georganiseerde winkelcriminaliteit zal worden. De situatie in de VS geeft ongetwijfeld een voorproefje van wat ons hier ook te wachten staat. Een gewaarschuwde man of vrouw is er dan ook twee waard. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *