Beste grondstof voor 2023? Bloomberg Intelligence denkt aan goud

Goud zou in 2023 de best presterende grondstof kunnen zijn, nu centrale banken overgaan op versoepeling na hun agressieve verkrappingscycli die dit jaar het opwaarts potentieel van het goud aftopten, stelde Bloomberg Intelligence in de vooruitzichten voor het komende kalenderjaar.

“Ons basisscenario is in de richting van een wereldwijde deflatie-reset die de verstrakking door de centrale banken zal verschuiven naar versoepeling, waardoor goud wordt ondersteund”, zei senior macrostrateeg Mike McGlone van Bloomberg Intelligence. Of met andere woorden: de centrale banken zouden, met de neus op de feiten gedrukt, verplicht worden om hun monetaire politiek te wijzigen.

“Goud lijkt klaar om in 2023 een topprestatie te leveren als de wereld in een recessie terecht dreigen te komen.”

Goud heeft een goede basis gevormd tussen $ 1.600 en $ 1.700 per ounce toen de Federal Reserve doorging met het verhogen van de rente in haar meest agressieve verkrappingscyclus in ongeveer 40 jaar. Maar daar komt waarschijnlijk binnenkort een einde aan, wat in de toekomst zal leiden tot een veel zwakkere Amerikaanse dollar, merkte McGlone op.

Er is ook een groeiende ongelijkheid tussen goud geprijsd in Amerikaanse dollars versus goud geprijsd in euro en yen, wat zou kunnen worden opgevat als een positief teken voor het edelmetaal, zei McGlone.

“De ongelijkheid tussen goud geprijsd in dollars en euro’s nadert het niveau dat een blijvende basis vormde voor de prijsevolutie bij het gele metaal in 1999. Een daling van de goudprijs in dollar met ongeveer 5% in 2022 tot 28 november staat tegenovr respectievelijke winsten van 5% en 15% voor het metaal geprijsd in euro’s en yen’, zei hij.

Het grote risico voor goud zou een onverwacht herstel van de economische groei zijn, mogelijk veroorzaakt door China. Dat zou gunstig zijn voor industriële metalen, maar niet voor goud, merkte McGlone op. Maar de algemene vooruitzichten zijn niet al te gunstig voor industriële metalen in 2023.

“Samen met de dalende aandelenmarkt in 2022, weerspiegelen koper en industriële metalen de risico’s van afnemende wereldwijde economische groei in 2023”, beschreef McGlone. “De stijgende inflatie in 2022, versterkt door grondstoffen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, versnelde de verstrakkingstrajecten van de centrale banken, wat kan resulteren in een duurzamere wereldwijde recessie.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *