Een door goud gedekte digitale valuta kan het monetaire beleid transformeren

Naarmate de Amerikaanse dollar in waarde stijgt ten opzichte van andere valuta’s, waardoor het vermogen van landen om een onafhankelijk monetair beleid te bepalen steeds meer wordt beperkt, stijgt de kans dat we vroeg of laat door goud gedekte digitale valuta’s zullen zien. Dat is alleszins de mening van Deven Soni, CEO van Matador Gold Technologies.

“De onstuitbare opmars van de dollar heeft het vermogen van andere landen om hun eigen monetair beleid te bepalen belemmerd”, zei hij. “Of het nu een primaire valuta is of een secundair stabiel product dat wordt ondersteund door edelmetalen, het zou de centrale bankiers een ander instrument in handen geven om de soevereiniteit over hun eigen valuta’s terug te winnen.”

De feiten liegen er niet om: de Amerikaanse dollarindex (DXY) is het afgelopen jaar met 16 procent gestegen. En dat heeft veel landen pijn gedaan.

Soni voegde eraan toe dat een door goud gedekte valuta bijna een zekerheid is in een niet zo verre toekomst. Door goud gedekte valuta’s voor de meeste landen geen primair betaalmiddel zouden zijn, hoewel er in zekere zin wel sprake zou zijn van een terugkeer naar de goudstandaard.

In de loop van het jaar heeft goud beter gepresteerd dan activa zoals Bitcoin (57 procent lager) en de S&P 500 (19 procent lager), maar de goudprijs is niettemin op zijn beurt nog steeds met 10 procent gedaald.

“Een van de grote uitdagingen in deze markt, waar niemand weet wat de Fed gaat doen waardoor de beleggers niet weten welke richting ze moeten uitkijken”, zei Soni.

Zakenbanken zoals Goldman Sachs hebben voor de komende twaalf maanden een goudprijs van opnieuw boven de $2.000 voorspeld.

“Zelfs een vlakke tot matige stijging van de goudprijs zou in de huidige omstandigheden een nog steeds behoorlijk sterke prestatie zijn”, voegde hij eraan toe. “De belangrijkste regel als belegger is: verlies geen geld. Goud is een van de beste actvia om de komende zes tot twaalf maanden geen geld te verliezen.”

Aandelen en vastgoed zijn nog niet klaar met crashen, Soni verwacht geen all-time highs meer voor nog eens 10 jaar. Wat betekent dat daar niets meer te rapen valt.

Soni’s bedrijf, Matador Gold Technologies, stelt gebruikers in staat om veilig en veilig goud te kopen via blockchain-technologie.

“We hebben Matador gebouwd om mensen goud te laten kopen op dezelfde manier waarop ze aandelen via hun telefoon kunnen kopen”, zei hij. “Wanneer mensen goud kopen op ons platform, vertegenwoordigt dat fysiek goud dat in de kluis zit.”

Soni suggereerde dat Matador betrouwbaarder is dan ETF’s, omdat elke transactie is gekoppeld aan een “digitale bon” op de blockchain.

“Sommige tokenized-producten kun je niet echt vertrouwen”, zegt Soni. “Terwijl je op de blockchain kunt verifiëren dat je goud hebt gekocht op Matador en dat het veilig in een kluis zit.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *