Wat was de hoogste historische prijs voor goud ooit opgetekend?

Goud wordt in turbulente tijden beschouwd als een veilige haven voor beleggers, het geldt als een schat aan rijkdom en de goudprijs boekt vaak de grootste winsten tijdens turbulente tijden wanneer investeerders dekking zoeken in deze veilige haven.

De 21e eeuw is tot dusver sterk gekenmerkt door periodes van economische en sociaal-politieke onrust. Die onzekerheid heeft het edelmetaal naar recordhoogtes geduwd. En elke keer dat de goudprijs stijgt, wordt er geroepen om nog hogere recordniveaus.

Goudmarktgoeroes van Rob McEwen tot Frank Holmes tot David Smith hebben spectaculaire voorspellingen gedaan over de goudprijs die elke belegger zullen intrigeren – goudbug of niet.

Hoewel sommigen hebben beweerd dat goud US door $ 3.000 per ounce kan breken en door kan gaan tot US $ 4.000 of US $ 5.000, zijn er mensen die hopen dat US $ 8.000 of zelfs US $ 10.000 goud werkelijkheid zou kunnen worden.

Door deze indrukwekkende prijsvoorspellingen vragen beleggers zich af: “Wat was de hoogste prijs voor goud?” Voordat u ontdekt wat de hoogste goudprijs ooit was, is het de moeite waard om te kijken hoe het edelmetaal wordt verhandeld. Het kennen van de mechanismen achter de historische bewegingen van goud kan helpen verduidelijken waarom en hoe de prijs verandert.

Ongemunt goud wordt verhandeld in dollars en centen per ounce, met activiteit die op elk uur wereldwijd plaatsvindt, wat resulteert in een live prijs voor het metaal. Beleggers verhandelen goud op grote grondstoffenmarkten zoals New York, Londen, Tokio en Hong Kong. Londen wordt gezien als het centrum van de fysieke handel in edele metalen, ook voor zilver. De COMEX-divisie van de New York Mercantile Exchange is de thuisbasis van de meeste papierhandel.

Er zijn veel populaire manieren om in goud te beleggen. De eerste is door de aankoop van onbewerkt goudproducten zoals onbewerkte staven en munten. Fysiek goud wordt verkocht op de spotmarkt, wat betekent dat kopers een prijs per ounce betalen voor het metaal en het vervolgens laten leveren. In sommige delen van de wereld, zoals India, is het kopen van goud in de vorm van sieraden de grootste en meest traditionele manier om in goud te beleggen.

Een andere manier om in goud te beleggen is via de papierhandel, wat wordt gedaan via de goudtermijnmarkt. Deelnemers gaan goud futures contracten aan voor de levering van goud in de toekomst tegen een overeengekomen prijs. In dergelijke contracten kunnen twee posities worden ingenomen: een longpositie waarbij levering van het metaal wordt geaccepteerd of een shortpositie om de levering van het metaal te garanderen. Papierhandel als middel om in goud te beleggen, kan beleggers de flexibiliteit bieden om activa te liquideren die niet beschikbaar zijn voor degenen die fysiek goud bezitten.

Een belangrijk lange termijn voordeel van handelen op de papiermarkten is dat beleggers kunnen profiteren van de veilige havenstatus van goud zonder het op te hoeven slaan. Bovendien kan de handel in goud futures meer financiële hefboomwerking bieden omdat er minder kapitaal voor nodig is dan voor de handel op de fysieke markt.

Interessant is dat beleggers ook fysiek goud kunnen kopen via de termijnmarkt, maar het proces is ingewikkeld en langdurig en brengt een grote investering en extra kosten met zich mee.

Afgezien van deze opties kunnen marktdeelnemers in goud beleggen via exchange-traded funds (ETF’s). Investeren in een goud-ETF is vergelijkbaar met het verhandelen van een goudaandeel op een beurs, en er zijn tal van goud-ETF’s om uit te kiezen. Sommige ETF’s richten zich bijvoorbeeld uitsluitend op fysiek goud, terwijl andere zich richten op goud futures contracten. Andere ETF’s concentreren zich op goudmijnaandelen of volgen de spotprijs van goud.

Het is belangrijk om te begrijpen dat u geen fysiek goud bezit als u in een ETF belegt. Over het algemeen kan zelfs een goud-ETF die fysiek goud volgt niet worden ingewisseld voor tastbaar metaal.

Wat is de historische piekprijs van goud?

Goud bereikte US $ 2.074,60, de hoogste prijs op het moment van schrijven, op 8 maart 2022.

De eerste doorbraak van goud door het aanzienlijke prijsniveau van $ 2.000 halverwege 2020 was ongetwijfeld grotendeels te wijten aan economische onzekerheid veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Om die barrière van $ 2.000 te doorbreken en een recordhoogte te bereiken, voegde het gele metaal in de eerste acht maanden van 2020 meer dan US $ 500, of 32 procent, toe aan zijn waarde.

De goudprijs bereikt zijn laatste recordhoogte toen de Russische invasie van Oekraïne in botsing kwam met stijgende inflatie over de hele wereld, waardoor de aantrekkingskracht van veilige havens toenam.

Ondanks deze recente run heeft goud het afgelopen decennium zowel pieken als dalen gekend. Eind 2011 steeg het metaal tot $ 1.920 per ounce, maar halverwege 2013 nam het een diepe duik en daalde tot ongeveer $ 1.220. Het bleef toen ‘hangen’ tussen $ 1.100 en $ 1.300 van 2014 tot begin 2019. In de tweede helft van 2019 duwden een zachtere Amerikaanse dollar, toenemende geopolitieke problemen en een vertraging van de economische groei goud echter boven $ 1.500.

Vergeleken met 2020 was de prijsontwikkeling van goud in 2021 een afknapper voor veel marktvolgers die hoopten op verdere winst. Het falen van het goud om dit te doen verraste zowel investeerders als commentatoren.

De vooruitzichten voor goud voor 2022 waren aanvankelijk veel beter, maar het gele metaal is gedaald sinds het in maart zijn historische recordprijs bereikte. Ondanks een korte opleving in de zomermaanden, kwam het in de val onder het niveau van $ 1.700.

Wanneer keert goud weer terug naar zijn opwaartse traject? Alleen de tijd zal het leren, maar doorgewinterde goudbeleggers zien zulke neergangen op de goudmarkt vaak als een kans om te kopen, niet als een reden tot bezorgdheid.

Gareth Soloway, hoofdmarktstrateeg bij InTheMoneyStocks.com, heeft beleggers geadviseerd zich niet te laten beïnvloeden door korte termijn factoren die de goudprijs beïnvloeden.

“Als je een lange termijn belegger in goud bent, moet je gewoon naar de feiten blijven kijken, namelijk dat het bijdrukken van geld doorgaat, China blijft doorgaan op de weg die leidt naar de digitale yuan – ze willen dat de digitale yuan de nieuwe wereldwijde reservevaluta wordt, wat uiteindelijk neerwaartse druk op de dollar zal veroorzaken en dat is ook inflatoir en goed voor het goud’, legt Soloway uit. “Dus al deze factoren die de komende twee, vijf, tien jaar zullen spelen, zullen en moeten de goudprijs opdrijven.”

Net als andere metalen kan de spotprijs van goud ook worden beïnvloed door de dynamiek van vraag en aanbod.

China en India zijn de grootste kopers van fysiek goud en zijn voortdurend in gevecht om de titel van ’s werelds grootste goudconsument. Dat gezegd hebbende, herstelden de aankopen van centrale banken zich in 2021, nadat ze tijdens de pandemie in 2020 waren gedaald tot een dieptepunt in tien jaar. Waarnemers verwachten dat de netto-aankoop van goud door de centrale banken waarschijnlijk in 2022 zal doorgaan.

Een hogere investeringsvraag naar goud vertaalt zich vaak in een grotere vraag naar op goud gebaseerde beleggingsfondsen en goudmijnaandelen – zoals marktstrateeg Paul Wong uitlegde in een rapport van Sprott: 2020.

Wat het aanbod betreft, waren in 2021 de vijf grootste goudproducenten ter wereld China, Australië, Rusland, de VS en Canada. De consensus op de goudmarkt is dat grote mijnbouwbedrijven de afgelopen jaren niet genoeg hebben uitgegeven aan goudexploratie. De productie van goudmijnen is de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven, rond de 3.200 tot 3.300 ton per jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *