Perth Mint blijft dominante speler op de markt voor edelmetalen

Perth Mint domineert de wereldwijde edelmetaalmarkt: de Australische munt verkocht in november 114.000 ounces goud terwijl de Amerikaanse munt maar 6.000 ounces verkocht.

De rally in goud en zilver in november eiste een bescheiden tol van de fysieke vraag naar goud; de Perth Mint blijft echter de markt domineren, aangezien er vorige maand ondanks alles een sterke vraag naar edelmetalen werd genoteerd.

In zijn laatste verkooprapport zei de Perth Mint dat het vorige maand 114.304 ounces aan verschillende goudproducten heeft verkocht. De munt voegde eraan toe dat de verkoop van onbewerkt goud met 38% was gedaald ten opzichte van de recordniveaus in oktober. Tegelijkertijd daalde de vraag met 1% vanaf november 2021.

Algemeen directeur van geslagen producten bij de munt, Neil Vance, zei dat de daling van de vraag het gevolg was van het feit dat de munt een deel van de productie tegenhield. “Desondanks waren de ounces goud die als geslagen producten werden verkocht op hun op een na hoogste maandelijkse niveau voor dit boekjaar”, zei hij in een verklaring.

Volgens de analisten blijft Perth Mint een gezonde internationale vraag naar zijn edelmetaal zien met groeiende markten in Azië, het Midden-Oosten, met name India en Europa.

Ondertussen zei de U.S. Mint in Noord-Amerika dat het vorige maand 6.000 American Eagle bullion-munten van één ons heeft verkocht. De verkopen in november bevonden zich daarmee op het laagste niveau sinds december 2019.

De analisten merken op dat de lage productie verband kan houden met de productieplanning, aangezien de munt al in een vroeg stadium is begonnen met het slaan van de munten voor 2023.

“Op basis van ons productieplan hebben we de productie van American Eagle Bullion in september 2022 stopgezet, zodat de munt kon beginnen met het slaan van munten voor de lancering van het 2023 programma dat op 3 januari 2023 van start gaat”, zei Michael White, woordvoerder van de U.S. Mint.

Jonathan Da Silva, een handelaar bij Kitco Metals, zei dat hij nog steeds een gezonde vraag ziet naar America Eagle-producten; hij voegde er echter aan toe dat stijgende prijzen in combinatie met hoge premies sommige investeerders aan de zijlijn houden.

“We zien dat sommige klanten gouden munten kopen om belastingredenen, maar vanwege de hoogte van de premies krijg je de indruk dat goud meer dan $ 2.100 kost”, zei hij.

Net als bij goud ziet de Perth Mint een gezonde, zij het lagere vraag naar zilver. De Australische munt zei dat het in november 1,315 miljoen ounce zilver heeft verkocht, een daling van 34% ten opzichte van vorige maand en een daling van 14% ten opzichte van het jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *