Centrale banken over de hele wereld hebben de markten nu een duidelijke boodschap gegeven: het strakker monetair beleid is een blijvertje

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat ondanks recente indicaties dat de inflatie mogelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt, de strijd om deze terug te duwen naar beheersbare niveaus nog lang niet gestreden is.

Vorige week donderdag volgde de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Fed en koos ook voor een kleinere verhoging met 50 basispunten, maar suggereerde tevens dat ze de rente nog aanzienlijk verder zou moeten verhogen om de inflatie te beteugelen.

De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Zwitserse Nationale Bank hebben vorige week allemaal de rentetarieven met 50 basispunten verhoogd, in lijn met de verwachtingen, maar de markten spelen in op een verschuiving in de ondertoon bij de begeleidende verklaringen.

De financiële markten reageerden negatief nadat de Fed vorige week woensdag haar benchmarkrente met 50 basispunten had verhoogd tot het hoogste niveau in 15 jaar. Dit markeerde een vertraging ten opzichte van de vorige vier vergaderingen, waarop de centrale bank telkens met 75 basispunten verhoogde.

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf echter aan dat ondanks recente indicaties dat de inflatie mogelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt, de strijd om deze terug te worstelen naar beheersbare niveaus nog lang niet gestreden is.

“De verwachting is dat de diensteninflatie niet zo snel zal dalen, dus we zullen de cijfers aandachtig in de gaten moeten houden”, zei Powell op de persconferentie van woensdag.

“Misschien moeten we de tarieven nog een tijdje verhogen om te komen waar we heen willen.”

Donderdag volgde de Europese Centrale Bank dit voorbeeld en koos ook voor een kleinere verhoging, maar suggereerde dat ze de rente nog aanzienlijk verder zou moeten verhogen om de inflatie te beteugelen.

De Bank of England voerde ook een verhoging van een half punt door, eraan toevoegend dat ze “krachtig zou reageren” als de inflatiedruk hardnekkiger lijkt.

De ECB zou zich ongemakkelijk kunnen voelen bij de reactie van de markt op de aankondigingen van de Fed en op die van de andere centrale banken, zegt strateeg George Saravelos, hoofd FX-onderzoek bij Deutsche Bank. Hij stelt dat de grote centrale banken de markten een duidelijke boodschap hadden gegeven dat de financiële voorwaarden krap moeten blijven.

“We schreven begin 2022 dat het in het afgelopen jaar maar om één ding draaide: stijgende reële rentes. Nu de centrale banken dit hebben bereikt, is het thema voor 2023 anders: voorkomen dat de markt het tegenovergestelde doet”, aldus Saravelos.

“Het kopen van risicovolle activa op basis van een zwakke inflatie is een contradictio in terminis: de versoepeling van de financiële voorwaarden die dit met zich meebrengt, ondermijnt het argument van een verzwakkende inflatie.”

Binnen die context, zei Saravelos, is de expliciete verschuiving van de focus van de ECB en de Fed van de consumentenprijsindex (CPI) naar de arbeidsmarkt opmerkelijk, aangezien het impliceert dat bewegingen aan de aanbodzijde van goederen niet voldoende zijn om te zeggen dat de missie is volbracht. ”

“De algemene boodschap voor 2023 lijkt duidelijk: centrale banken zullen de koersen van risicovollere activa terugdringen totdat de arbeidsmarkt begint te keren”, concludeerde Saravelos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *