Russische centrale bank houdt beleidsrente op 7,5%, economie lijkt zich te herpakken

De Bank of Russia handhaafde tijdens haar vergadering van oktober haar beleidsrente op 7,5%. De Russische beleidsrente is tot nu toe zes keer verlaagd.

De centrale bank meldde dat de consumentenprijzen momenteel in een gematigd tempo groeien, terwijl de consumentenvraag matig is. De Bank of Russia zei verder dat de externe omgeving voor de Russische economie uitdagend blijft wat de economische activiteit aanzienlijk beperkt.

De Bank of Russia handelde begin dit jaar snel om de economie ter waarde van 1,5 biljoen dollar van het land te beschermen tegen de ingrijpende sancties die de Russische banken troffen. Ze duwde de roebel naar een record dieptepunt en liet president Vladimir Poetin niet toe om toegang te krijgen tot een groot deel van zijn oorlogskas van meer dan $ 640 miljard.

De ingrijpende sancties die door westerse landen zijn opgelegd aan Rusland in de nasleep van de invasie van Oekraïne op 24 februari en de tegenmaatregelen getroffen door Moskou hebben het land zo goed als volledig gescheiden van de mondiale financieel ecosysteem.

De Russische centrale bank hield vorige week vrijdag inderdaad voor de tweede opeenvolgende vergadering haar belangrijkste rentetarief op 7,5%, maar merkte op dat de inflatierisico’s toenemen.

De Bank of Russia heeft zoals hierboven al gezegd dit jaar tot nu toe zes keer de rente verlaagd. De beleidsrente werd in oktober stabiel gehouden op 7,5%, na een verlaging in september met 50 basispunten, een daling ten opzichte van de eerdere 8%. De Bank of Russia verhoogde de rente voor het laatst eind februari, na de invasie van Oekraïne door Moskou, waarbij de belangrijkste rente destijds van 9,5% naar 20% werd gebracht.

“De inflatieverwachtingen van huishoudens en bedrijven blijven, in wezen onveranderd, hoog. Tegelijkertijd zijn de pro-inflatierisico’s groter en prevaleren ze boven desinflatoire risico’s’, aldus de bank. “Dit is het gevolg van toenemende inflatiedruk op de arbeidsmarkt, verslechterende buitenlandse handelsvoorwaarden en een zachter begrotingsbeleid.”

Volgens de Bank of Russia werd de Russische jaarlijkse inflatie in december geschat op 12,7%, ruim boven de doelstelling van 4%. De eigen prognoses van de Bank voorspellen nu een daling van de inflatie op jaarbasis tot tussen 5% en 7% in 2023, voordat ze in 2024 terugkeert naar de doelstelling.

“In de toekomst zal de Bank of Russia bij haar besluitvorming over de belangrijkste rentevoeten rekening houden met de feitelijke en verwachte inflatiedynamiek ten opzichte van de beoogde en economische transformatieprocessen, evenals met de risico’s die voortvloeien uit binnenlandse en externe omstandigheden en de reacties van de financiële markten.”, zo stond in de verklaring van de centrale bank te lezen.

Sinds de invasie van Oekraïne is de Russische economie getroffen door een spervuur van straffende economische sancties van westerse mogendheden die de groeivooruitzichten hebben geschaad en het land zo goed als verbannen hebben uit het wereldwijde financiële systeem.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat het bbp van Rusland in 2022 met 3,4% zal krimpen en volgend jaar nog verder zal krimpen, terwijl de jaarlijkse inflatie in heel 2022 13,8% zal bedragen.

Er is echter discussie onder westerse economen over de omvang van de schade die wordt toegebracht door sancties. Het IMF constateert op korte termijn tekenen van veerkracht in de Russische economie, terwijl anderen beweren dat Rusland met “economische vergetelheid” wordt geconfronteerd, daarbij verwijzend naar de kostprijs van het vertrek van buitenlandse bedrijven en de verminderde toegang tot kritieke invoer van technologie.

Het IMF stelt verder: “Dit heeft met name betrekking op de logistieke problemen die in veel sectoren nog steeds aanwezig zijn. De hoogfrequente indicatoren wijzen echter op een beperkte groei van de bedrijfsactiviteiten in het vierde kwartaal.”

Rusland heeft gezworen een structurele economische transformatie te ondergaan om de langetermijneffecten van de westerse sancties te verzachten. De Bank of Russia zei dat dit initiatief een verandering veroorzaakte in de structuur van de totale vraag, waarbij de consumentenvraag gematigd bleef.

De centrale bank zei verder dat de versoepeling van het begrotingsbeleid van de regering de economische activiteit in 2023 zou beginnen te ondersteunen.

“De Bank of Russia houdt rekening met de beslissingen die al zijn genomen met betrekking tot de uitgaven op middellange termijn van de federale begroting en het fiscale systeem als geheel”, aldus de bank.

“In het geval van een verdere toename van het begrotingstekort, kan een strakker monetair beleid nodig zijn om de inflatie in 2024 weer op het doel te brengen en daarna dicht bij de 4% te houden.”

De bank voegde eraan toe dat toekomstige beleidsbeslissingen rekening zouden houden met de werkelijke en verwachte inflatiedynamiek ten opzichte van de doelstelling en economische transformatieprocessen, samen met “risico’s die worden veroorzaakt door binnenlandse en externe omstandigheden en de reactie van financiële markten.

De volgende beleidsvergadering van de Bank of Russia vindt plaats op 10 februari.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *