IMF waarschuwt dat de Aziatische vastgoedprijzen met 5% tot 20% kunnen dalen

Een nieuw rapport van het Internationaal Monetair Fonds voorspelt een scherpe daling van de vastgoedprijzen in heel Azië.

Het rapport wijst erop dat de huizenprijzen over het hele continent afvlakken als gevolg van de pandemische hausse die de regio doormaakte. Nu de rente stijgt, zijn de risico’s op aanzienlijke correcties in een aantal markten groot, zo stond er te lezen in het rapport.

Het rapport was bedoeld om de uitdagingen op de Aziatische huizenmarkten in beeld te brengen die verband houden met snelle prijsstijgingen, vooral in de geavanceerde economieën sinds COVID en meer in het algemeen inclusief in veel opkomende markten ook in de periode voorafgaand aan COVID”, aldus het IMF. De Aziatische vastgoedprijzen zitten dus al een tijdje in de lift.

Het had ook tot doel beleidslessen te trekken over hoe stabiliteitsaspecten kunnen worden beheerd door middel van macro-economisch en ander beleid en hoe de betaalbaarheid kan worden ondersteund door middel van structureel beleid en gerichte overheidssteun.

Het rapport constateert een grote bezorgdheid over de betaalbaarheid van woningen als gevolg van de prijsstijgingen tijdens de pandemie. Zo zag Zuid-Korea de voor inflatie gecorrigeerde prijzen in 2021 met ongeveer 20% stijgen. Landen als Japan en Singapore zagen de prijzen met ongeveer 10% stijgen, terwijl Thailand prijspieken van ongeveer 5% liet optekenen.

Nu gaat het erom in hoeverre de vraag zal afkoelen als gevolg van stijgende tarieven. De pandemische bubbel in combinatie met de snelle zweepslag van stijgende tarieven zou kunnen leiden tot dalingen in de orde van grootte van 5% tot 20% in sommige landen.

Kenichiro Kashiwase, co-auteur van de IMF-studie, zei: “Onze studie geeft in feite aan dat overheden gerichte hypotheekverzekeringen of hypotheekgaranties kunnen bieden om de betaalbaarheid van woningen te verlichten of aan te pakken.”

Krishna Srinivasan, directeur van de afdeling Azië en de Stille Oceaan van het IMF, merkte week op: “De huidige fase ziet eruit als een nieuw keerpunt voor veel landen, waarbij de stijging van de huizenprijzen na de pandemie steeds meer het risico loopt om te keren in de context van vertragende groei en stijgende rente.” Wat onvermijdelijk moet leiden tot een daling van de vastgoedprijzen”.

“Als we naar 2023 kijken, zien we eens te meer dat de mondiale omgeving kwetsbaar is, met onweerswolken aan de horizon. We verwachten dat 2023 slechter zal zijn dan 2022. De inflatie is nog steeds onaangenaam hoog en de financiële omstandigheden zijn krap, dus het ziet er goed uit.” niet zo goed.”

Het volledige IMF-beleidsdocument, genaamd “Housing Market Stability and Affordability in Asia-Pacific”, is op internet te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *